Министерството на финансите на САЩ обяви нови санкции срещу 7 руски чиновници и 17 руски компании, сред които Игор Сечин - шефа на най-голямата нефтена компания в Русия "Роснефт", няколко финансови организации и фирми, свързани с енергийния сектор. Санкциите включват замразяване на активи, забрана за издаване на визи и по-нататъшни търговски ограничения.

Когато бе наложен първият кръг от санкции, руснаците им се присмяха, а американската администрация бе залята с критики. Как биха могли да повлияят ограничаването за издаване на визи и замразяването на активите върху най-ярките привърженици на Путин? Какви последици могат да имат такива санкции за тези, които не пътуват често на Запад и нямат сметки в чужди банки?

Подобни аргументи изтъкват тези, които не разбират докрай целите и възможните последици, които ще имат такива санкции. В действителност те са инструмент на финансовата война, който Министерството на финансите води от 11 септември 2001 г., и се опират на новото законодателство, например на член 311 от Закона за борбата с тероризма в САЩ и правилата за банкови операции "Знай своя клиент".

В началото тези правила бяха създавани, за да бъде спрян достъпът на терористите до международната банкова система. Хуан Сарате - един от създателите на тези нови технологии, обяснява следното в своята книга "Войната на Министерството на финансите":

"Целта не бе замразяването на сметки в американските банки, макар това да бе голям плюс, а бе да се затрудни достъпът до формалната банкова система на тези, които финансираха терористите. Ние съсредоточихме нашето внимание върху организациите и частните лица, които осигуряваха финансовия гръбнак на фирмите на терористите."

Скоро след това новите технологии започнаха много успешно да се използват срещу страни като Северна Корея и Иран. А когато САЩ координираха своите действия със съюзниците, тези технологии имат още по-голям ефект. Но те са успешни дори когато се прилагат от една страна.

Това не значи, че санкциите ще спрат Путин, както който и да е лунатик на перваза, но резултат от неговите действия ще станат вечно растящите цени, което ще подкопае и без това отслабения му режим.

За да се разбере как работят санкциите, нека видим случая с Владимир Якунин - близък приятел на Владимир Путин, президент на Руските железопътни линии. В интервю за в. "Файненшъл таймс" той заяви: "Нямам намерение да пътувам до САЩ. Нямам сметки. Така че санкциите изобщо не ми пречат." Дори да предположим, че казва истината за сметките (което е съмнително), санкциите все едно ще имат много негативни последици за него.

Докато замразяването на сметките и забраната за издаване на визи създават определени неудобства - децата на Якунин живеят в чужбина - главната сила на санкциите е, че те белязват. Можем да ги наречем финансов еквивалент на проказата, която убива желанието у финансовите институции да имат каквато и да било работа с белязания субект.

Мнозина не осъзнават колко е вездесъща финансовата система на САЩ. Ако например г-н Якунин иска да купи китна вила в Дубай, той ще трябва по някакъв начин да плати за нея. За да преведе парите, той ще трябва да използва услугите на банка, и тук ще се сблъска с трудности. Всяко финансово учреждение трябва да има връзка с банка-кореспондент в САЩ, за да прави бизнес.

Глобата за сътрудничество със субекти, белязани от Министерството на финансите на САЩ,може да бъде доста сурова. Банка Ейч Ес Би Си бе глобена с 1,9 милиарда долара. И ако една банка иска да продължи да има бизнес в САЩ, тя се подчинява. От мига, в който сте белязани, вие сте отрязани от цялата международна финансова система.

Санкции се прилагат не само към особи като Якунин, но и към компании, които те контролират. В неговия случай банка "Россия" също бе белязана. Сега тази банка не може да има бизнес с която и да било друга банка, която извършва операции с долари. Тя не може да сътрудничи с която и да било организация, която има бизнес в САЩ. Ето защо "Виза" и "Мастъркард" спряха услугите си в Русия.

Новите санкции затегнаха примката още повече, тъй като са насочени в по-голяма степен срещу компаниите, които работят в сферите на финансите и енергетиката. Това означава, че те ще имат много по-малко възможности да правят международен бизнес. Санкциите на ЕС ще доведат до още по-негативни последици.

И това не е всичко. Тъй като санкциите се налагат постепенно, никой не знае със сигурност кой ще бъде следващият в списъка. Затова изолацията на руската икономика по такъв начин ще бъде по-ефективна, отколкото изолацията чрез прилагането на традиционни санкции. Такива санкции са насочени не срещу определена дейност, а срещу самите финансови връзки.
В Русия вече усетиха последиците. Руските корпорации не могат да удължават срока на заемите. Те бяха принудени да отменят първичните предлагания на ценни книжа. От началото на кризата руското правителство трябваше да отмени почти всички без два търга за облигации. Това и изтичането на капитали създават допълнителен натиск върху рублата и увеличава инфлацията. В същото време количеството на инвестициите в страната значително намалява, доходите падат.

Имайки предвид заплахите за руската икономика, "Стандард енд Пуърс" съвсем наскоро намали кредитния рейтинг на Русия почти до най-ниското равнище, което ще доведе до по-нататъшно изтичане на капитали. И това е само началото на кризата. Ситуацията в Русия ще се влошава още повече заради режима на Путин.

Макар патриотичният плам за увеличи рейтингите на Путин в началото на украинската криза, едва ли това ще трае дълго. Наближават майските празници и много руснаци ще трябва да променят плановете си за пътуване в чужбина. Някои ще открият, че кредитните им карти не работят. Пътуванията зад граница ще престанат да бъдат толкова привлекателни, когато заради всички възникващи трудности ще стане трудно човек да се наслаждава на почивката.

Когато руснаците се завърнат у дома, те ще разберат, че всичко става само по-лошо. През това тримесечие се очаква рецесия на руската икономика, за което политиката на Путин само ще спомогне. Скоро количеството на вносните стоки силно ще намалее, а социалните разходи ще трябва да бъдат орязани. Руснаците ще започнат да си припомнят съветските времена.

През следващите няколко години намаляването на износа на газ за Европа и промените на петролния пазар могат да струват на Русия 100 милиарда долара годишно, което ще бъде 5 на сто от брутния вътрешен продукт. Путин обеща да създаде нова силна Русия, която ще уважават по света. Сега той я превръща в обедняваща страна парий.

Може би най-важното е, че трудно можем да си представим как Путин може да надделее. Украйна е голяма страна, за нейната окупация ще трябват войски с численост стотици хиляди войници. Това Русия не може да си позволи нито във военен, нито във финансов план. Путин може да продължава да заплашва с нахлуване, докато санкциите на САЩ разрушават руската икономика, но нищо повече.

Агресивното, авторитарно управление изисква много пари. Необходимо е огромно финансиране на военната сфера, добре развита разузнавателна служба, много пари, похарчени за подкупване на чиновници, и добри социални облаги за народа, за да бъде запазена подкрепата му.

Владимир Путин е агент на КГБ до мозъка на костите, а, както неотдавна отмеляза Дейвид Пол в прекрасната си статия в "Хъфингтън пост", от 70-те г. на ХХ век КГБ постоянно губи. Той небрежно повтаря всички груби грешки, които предшествениците му допускаха в Афганистан.

Колкото и странно да изглежда, гологърдият, яздещ кон ловец на тигри ще бъде надвит от шепа счетоводители.


Авторът е коментатор и съветник в областта на маркетинга и рекламата. Препубликуваме статията му от сп. "Форбс". Заглавието е на Клуб Z