Първокурсниците по право още от началото започват да учат за разделение на властите, Монтескьо, независимост на съдебната система, легитимност, Конституция и прочие скучни и вехти базисни понятия. За да не губят излишно време в теоритизация - особено ако са решили да учат право в Софийския университет (а не в доказано успешни места от гледна точка на кариерното развитие като Школата на МВР например) и с мисъл, че най-важното нещо е практиката, тук предлагаме някои по-актуални понятия от юридическия речник и обновяване на стари (както и правилната им употреба). (Те са се утвърдили в разговори между бивша шефка на Софийския градски съд и видна съдийка, есемеси, откровения на членове на ВСС - както се казва, направо от цвета на правния свят у нас.)

- разделение на властите -  практиката показва, че това е много относително понятие и не трябва да се абсолютизира и да се правят драми, да се изказва възмущение или, не дай се боже, да се цитира Конституцията. Премиерът отдавна е казал, че е 10 часът, когато той реши, че е 10 часът. Подобен новаторски и гъвкав подход той има и към въпроса с разделението на властите. Добре известно е и, че хората искат магистрали и метро, а и "разделението на властите", "независимостта на съдебната власт" и "съдебната реформа" не се ядат. Много по-важно от разделението е йерархията на властите - да се знае кой на кого се отчита. Ясно е, че някой (някои) от ВСС се отчитат на Борисов, а той на кого се отчита? (може пък да разберем от някой погрешка препратен есесем).  

- опрасквам, глагол. Употребява се още и като отглаголно съществително - опраскване, и като причастие- опраскан.
Това е нов и много ключов юридически термин. Опраскването може да се отнася до определен човек, но и въобще до системен подход в съдебната система. Така вместо "правораздавам" все по-усилено навлиза употребата на "опраскавам". При опраскването се действа по опростена схема: поръчител- поръчка- посредник- изпълнител (и). Системата е доказала бързината и ефективността си.
Опраскването обикновено е свързано с "натискане" (пр. Цецо натиска яко Бойко). Натискането е "яко" или "зверско" (не става дума за обикновено побутване). Понякога възниква и въпросът дали някой трябва да бъде "пипан", т. е. махнат, свален, уволнен или даже подведен под отговорност. 

- човек на Бойко във ВСС (човек на...във всякакъв орган на съдебната система) - почетна титла в съдебната система. Много е важно да се знае кой на кого е човек, кой на кого е връзка и кой изпраща есемесите. Така не стават грешки. Понякога е синоним на представляващ ВСС. 

- оправно момче (във ВСС) - някой, който поддържа връзка между различните лобита и винаги знае на чия страна е силата.

- Вайбър и есемес - основни средства за комуникация между представителите на съдебната власт, общуването става чрез кодове или в есемеси, в които се докладва буквално и се пише с подчертано раболепно уважение (Вие с главна буква при всякакви обстоятелства). Общуването с есемеси води до призиви за показване на разпечатки. Всичко това може лесно да се тушира с аргумента, че става дума за лични отношения и сексуална кореспонденция (последното е особено ценно да се сподели публично, ако сте женен и сте шеф на Етичната комисия на ВСС). 

- ВСС - орган пред саморазпад и с тежки дефицити на доверие

- министърка на правосъдието - отсъстващо присъствие

- главен прокурор - за разлика от министърката на правосъдието (виж по-горе) присъствието му се усеща, дори и когато физически го няма.

- Делян - митична фигура, свръхмогъща, над и отвъд всички овластени, споменава се в контекста на "опрасква", "натиска" и "пипа". Отговаря на повика #Кой.