Отворено писмо в защита на Черноморското крайбрежие написаха от гражданските организации, обединени в коалиция „За да остане природа в България” и Българска туристическа камара. Документът трябваше да бъде разпространен вчера в парламента, преди заседанието, на което бяха гласувани скандалните промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Еколозите и представителите на камарата отправиха апел към народните представители да помислят за българската природа и да спрат строителството в защитените зони по "НАТУРА 2000". Никой от тях обаче не беше пуснат в пленарната зала. 

Зелени активисти заявиха, че депутатите, които обещаха да ги вкарат в парламента - Петър Курумбашев от БСП, Ивелина Василева от ГЕРБ, Венцислав Лаков от Атака и вносителят  предложенията в защита на крайбрежието Светлин Танчев, се отметнаха от думата си.

"Тук сме, не ни пускат!" писаха еко защитници в социалните мрежи. 

Младежите не бяха допуснати в парламента, но разпространиха писмото в интернет. Пълния текст четете тук.

До Народните представители от 42-то Народно събрание на Р България 

Отворено писмо 

От гражданските организации, обединени в коалиция „За да остане природа в България” и Българска туристическа камара 

Уважаема госпожо/господин Народен представител, 
Цялата българска общественост разчита на Вашия глас и Вашата съвест днес - да прекратим хаоса, разрушаващ бъдещето на нашите деца. От красотата на Черноморието зависи и бъдещето на туризма. Молим Ви най-сериозно да се отнесете към нашето предложение, внесено чрез един независим депутат – Светлин Танчев, за спиране на масираното застрояване на малкото останали природни кътчета по българското Черноморие. Без промяната в закона , която предлагаме, след още 5-10 години ще осъмнем с напълно бетониран бряг и ще ни е срам да погледнем собствените си деца и внуци в очите. Днес се решава бъдещето им и то е във Вашата ръка. Затова е важно да гласувате „за” предложението. 
Това предложение е професионално, изготвено от архитекти и специалисти по строителен контрол. То има за цел да спре лавината от бетонни комплекси в малкото природни къчтета по морето, запазили своята естествена красота - 20 защитени зони от НАТУРА 2000. Ако тези места не се опазят,туризмът по Черноморието ще остане завинаги второкачествен продукт. Обърнете внимание, че ограниченията важат САМО за ивица от 2 км навътре от брега и НЕ спират развитието на обществена инфраструктурата, като пътища и пречиствателни станции. 

Приетите вчера изменения в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие на практика облекчиха условията, при които плажовете ще се дават на концесия. Предложенията на експерти еколози и защитници на дивата природа отново бяха отвхвърлени.