"Актовете на ЕС са пряко приложими в България и задължителни за изпълнение" се казва в изявление на говорителя на МВнР по повод публикации в медиите за посещението на председателя на Държавната дума Сергей Наришкин. Изявлението е разпространено от пресцентъра на министерството. 

Спрямо Сергей Наришкин са наложени и действат следните ограничителни мерки на ЕС:

1. Забрана за влизане  и транзитно преминаване на територията на държавите-членки на ЕС;

2. Замразяване на всички финансови средства, съгласно Решение на Съвета 2014/151/ОВППС от 21 март за изпълнение на Решение 2014/145/ОВППС относно налагането на ограничителни мерки във връзка с действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна и имплементиращи Регламенти 208/2014 от 5 март и 269/2014 от 17 март.

Наришкин трябваше да пристигне в България след среща в Белград на 7 и 8 май. Лидерът на Атака Волен Сидеров се закани да поиска оставката на външния министър Кристиан Вигенин заради отменената визита.

"Ще посъветвам председателят на Народното събрание Михаил Миков да го покани и да видим какво ще направи Брюксел, дали ще бомбардира София, дали ще го арестуват на летището. Супер нелепо е да се прекратява визита на руския председател на техния парламент, защото Барак Обама решил така. Това е просто нелепо и Вигенин е по-католик от папата. Това е изключително неуместно поведение на външния министър и повод да му поискаме оставката", каза Сидеров.