Лидерът на ДСБ Радан Кънев се обърна към коалиционните партньори в РБ - ДБГ и СДС с въпроса къде са техните червени линии и тяхната граница на компромис. Кънев каза това в словото си пред Националното съвещание на партията. Той заяви, че ДСБ е готов да остане в единната десница, но трябва да знае къде са "червените линии" на партньорите там.

"Нашата червена линия сме я заявявали многократно и когато тя бе прекрачена, ние напуснахме коалицията. Ако нямаме червена линия, ще се превърнем в НДВС от времето на Тройната коалиция", каза още Кънев.

По отношение на бъдещия нов проект той заяви, че изграждането му не означава разтурване на ДСБ.

"Няма как да махнеш крайъгълния камък, а след това да почнеш да строиш къща", каза още лидерът на ДСБ.

Той направи кратък анализ на изминалата година и участието на ДСБ в управлението. Според него основния въпрос след парламентарните избори през 2014 г. е бил да се извади България от кризата.

"Това означаваше задължително дълбоки реформи в публичния сектор, изкореняване на мафията и връщане на курса на българската външна полиитка на Запад", обясни лидерът на ДСБ.

Той изтъкна, че първата година от едно управление е тази, в която се правят реформи. Според него настоящето управление дотук е направило големи крачки само в сферите на здравеопазването, външните работи и отбраната. 

Според Кънев обаче имало умишлен провал в борбата с мафията, с правосъдието и службите.

"Отлично знаехме, че влизаме в коалиция с хора, които не желаят реформи", обясни той.

Лидерът на ДСБ говори и "за особено тежкия провал в сферата на публичните финанси". От ДСБ обаче направили поредица от тежки компромиси, за да пробият в сферата на правосъдието. 

"Влиянието на Пеевски не е намаляло", отчете Кънев.

Според него приетият в последните дни закон за обществените поръчки не е затворил вратите за корупция.

""Най-големият подлец е този, който заявява - те хората няма какво да ядат, а тия искат съдебна реформа", смята още той.