Съветник по имотрите въпроси на соцлидера Сергей Станишев застана начело на Сметната палата. С 95 гласа "за", без "против" и "въздържали се" парламентът избра Лидия Руменова за шеф на одитния орган. Депутатите от ГЕРБ и "Атака" не се включиха в гласуването.

Според осведомени източници Руменова е участвала в създаването на новия закон за Сметана палата, с който беше сменен председателят на институцията проф. Валери Димитров. Кандидатурата ѝ бе издигната от БСП и ДПС без да има друга конкуренция, защото ГЕРБ не предложиха свой човек, а освон това не участваха и в гласуването.

Според новата версия на Закона за Сметната палата председателят и членовете се избират и освобождават от Народното събрание за срок от 7 години, а председателят не може да бъде преизбиран.

Лидия Руменова има известен стаж в Сметната палата. Тя е назначена в края на мандата на тройната коалиция и е била в институцията от 2009 до началото на 2011 г. Преди да постъпи на работа в Сметната палата, Руменова беше съветник по имотните въпроси на лидера на българските и европейските социалисти Сергей Станишев, докато беше премиер от 2005 до 2009 г. Тя е сред собствениците на консултантската компания "Интегра", която има спечелени европейски проекти.

В края на 70-те години на миналия век Руменова е работила като държавен юрисконсулт в Министерството на външната търговия, а от 1981 г. до 1986 г. е държавен прокурор. През 90-те години е работила в първия мобилен оператор - "Мобиком", и в Центъра за масова приватизация.