Иън Маккелън и Джуди Денч са сред звездите, които ще вземат участие в празненствата за юбилея на любимия британски драматург в рамките на Шекспировия фестивал на Би Би Си тази година. Програмата, част от национални чествания, в която са включени някои от най-значимите британски институции, ще отбележи четири века от смъртта на Барда.

Денч и Маккелън се включват заедно със звездата от „Влюбеният Шекспир” Джоузеф Файнс, Английската национална опера, Бирмингамския кралски балет, певеца Иън Бостридж и поета-рапър Акала в Shakespeare Live.

По време на честванията радио Би Би Си 3 ще се настани в Стратфорд на Ейвън между 22 и 24 април, за да излъчи нови произведения на поетесата-лауреат Каръл Ан Дъфи и адаптация на „Крал Лир” с участието на Иън Макдърмид (император Палпатин от „Междузвездни войни”).

Би Би Си 2 ще излъчи и две комедии: „Гаргата парвеню” на Бен Елтън с Дейвид Мичъл и „Майната му на Шекспир” с Филомина Кънк от шоуто „Седмично почистване”.

Междувременно режисьорът на „Спектър” Сам Мендес става продуцент на „Кухата корона: Войната на Розите” с Бенедикт Къмбърбач, Джуди Денч, Кийли Хоус, Софи Оконедо, Хю Бонвил, сър Майкъл Гамбън и Том Стъридж.

Мат Лукас, Максин Пийк, Джон Хана, Илейн Пейдж, Ричард Уилсън и Бърнард Крибинс се включват в адаптацията на „Сън в лятна нощ” от Ръсел Дейвис по Би Би Си 1.

„Шекспир е в нашата ДНК. От деветдесет години излъчваме произведенията му пред няколко поколения, но никога досега не сме правили нищо толкова дръзко и авантюристично, както в момента”, заяви генералният директор на Би Би Си Тони Хол.

Хол обяви, че през 2016-а Би Би Си ще осъществи своята най-важна мисия – да използва всичките си ресурси с цел да направи Шекспир неустоим за всички поколения по целия свят.

"Площад Славейков"