На фона на неясното бъдеще на "Южен поток" и резолюцията на Европейския парламент срещу проекта, Русия си подсигури изграждането на финалната част на газопровода.

На 29 април в централата на "Газпром" в Москва се е провела работна среща между шефа на руската компания Алексей Милер и главния изпълнителен директор на OMV Герхард Ройс, на която е подписан меморандум за разбирателство за реализацията на австрийския участък на газопровода Южен поток, съобщи австрийската енергийна компания.

Меморандумът дава ход на намеренията на страните да осъществят проекта по строителството на австрийския участък на газопровода, който ще е с крайна точка Баумгартен. В началото на проекта се предвиждаше той да достига до Италия, но разпределителният център на OMV в Баумгартен дава по-добри възможности за доставка на руски газ.

OMV  засили интереса си към "Южен поток", след като пропадна подкрепяния от ЕС проект НАБУКО за доставка на газ за Европа от района на Каспийския басейн.

На срещата вчера Герхард Ройс е връчил на Алексей Милер писмо от австрийския министър на икономиката Райнхолд Митерленер, в което висшият чиновник изразява "подкрепа за усилията на страните по осъществяването на проекта "Южен поток" на територията на Австрия.

Планира се всички необходими разрешителни за строежа да бъдат получени до края на 2015 г., първи доставки на газ да има през 2017 г., а пълните доставки на газ (full commissioning) на австрийския участък от газопровода се очаква да станат до януари 2018 г.