Председателят на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов прогнозира в интервю пред БНР, че обстановката сред подчинените му ще се нормализира след година – година и половина:

Мога да кажа съвсем уверено, че сега съдът стъпва на крака, хванали сме пътя, вървим крачка по крачка по верния път. Може би около година-година и нещо ми се струва, че нещата ще се нормализират.

Наследството е изключително тежко. Това състояние се дължи безспорно на лошото управление, защото управлението включва всички сектори в съда, каза Топалов, който през миналата година наследи на поста Владимира Янева.

Съдията беше нападнат от съветника на премиера Яне Янев, че извършвал чистка.

В отговор ръководителят на най-важния окръжен съд в страната съд заяви, че Янев го е нападнал в момент на съвпадение на негативен за съпругата му тест и получения от премиера SMS: 

"Всички станахме свидетели на един шум, който отново се вдига от медийното и публично пространство, от едно лице Яне Янев, което се вживява като трибуна и говорител на министър-председателя. И определя себе си като негов съветник по въпроси на националната сигурност, правната, въобще по всички въпроси", каза съдията.

ДОНЧЕВА КЪМ ЯНЕ ЯНЕВ: ДРАГИ МИ СМЕХУРКО, ПРИНОСИТЕЛЮ НА ФЛАШКИ

От самите твърдения на г-н Янев става ясно, че той е бил ръководител на една, така, агентурна клетка във ВСС, която е дълбоко законспирирана. Тя е и била заспала и съвсем наскоро се е събудила и активирала. Тъй като на г-н Янев са му били донесени „шокиращи сведения“ за дейността на цялата съдебна система и в частност СГС. А с оглед изнесените от него данни ставаме свидетели на това, че може би той ръководи такива клетки и във Върховния касационен съд.

Другото, което разбрахме от него, е, че той следи тези въпроси на съдебната реформа изключително близко. Кога на г-н Янев му станаха ясни всички тези неща? Не когато ВСС сам констатира фрапантни нарушения в работата на СГС, не в момента, когато временното и настоящето ръководство предприеха какви ли не действия, които бяха публично изнесени по различни поводи и обществеността беше запозната с тях, не в момента, когато беше обявено,  че ще има тест за съдебните помощници, не в момента, когато излязоха резултатите от теста, а в момента, когато стана ясен резултатът на съпругата на г-н Янев от този тест.

Който за зла участ съвпадна с онзи злощастен есемес, в момент, в който се развихриха много страсти. Следователно този специалист и премиерски съветник реагира на всичко случило се с месеци и години назад по отношение на наблюдаваните от него ресори. За какво ни е съветник, който коментира отдавна отминали събития, попита реторично Топалов

Според председателя на СГС всичко може да се обобщи с една перифраза "Търсете съпругата".

Всичко това би било много смешно и забавно, ако не се случваше от висотата на главния герой в тази пиеса. Не лицето Яне Янев от Сандански в лично качество, а лицето Яне Янев, който е съветник. За мен в случая става въпрос за едно умишлено и целенасочено създаване на напрежение и конфликт между съдебната и изпълнителна власт по въпроси, при които такова противоречие липсва, заяви съдията.