"Денвър Бронкос" и "Каролина Пантърс" ще спорят на финала по американски футбол Супербоул на 7 февруари в Сан Франциско. Това ще е 50-ото издание на очакваното с най-голям интерес спортно събитие отвъд океана.

Във финала на Американската конференция "Денвър" детронира шампиона "Ню Инглънд Пейтриътс" у дома - 20:18 в истински трилър. Победителят бе решен 12 секунди преди края. Домакините успяха да блокират финална атака на "патриотите", водени от легендарния куотърбек (подавач) Том Брейди. Така неговият голям съперник в последните 15-ина години - Пейтън Менинг, ще направи нов опит на Супербоул, а това може да е и последният мач в славната му кариера.

Брейди води на Менинг по титли - 4:1. Пейтън бе резерва го голяма част от сезона заради контузия, но изведе тима си до две победи в плейофиоте. Той и "мустангите" загубиха болезнено и катастрофално преди две години от "Сиатъл Сийхоукс" на Супербоула в Ню Йорк.

И сега са считани за аутсайдери срещу "Каролина", но шансовете им този път изглеждат по-добри, тъй като разполагат с желязна защита, която съсипа деня на Том Брейди и в крайна сметка спря страхотното му нападение.

Тази фенка на "Денвър" се раздаде снощи, също като любимците ѝ.

Във финала на Националната конференция "пантерите" от Каролина не оставиха никакъв шанс на "Аризона Кардиналс" - 49:15. И за втори път ще пробват късмета си на Супербоул, като предишният опит бе неуспешен.

Букмейкърите в Лас Вегас им дават предимство за победа с 4 точки, тъй като са по-балансирани и разполагат с новата суперзвезда на американския футбол - куотърбекът Кам Нютън. "Каролина" завърши редовния сезон само с една загуба от 16 мача и продължи победния си ход в елиминациите.

Средната цена на билетите за финала на 7 февруари е 5335 долара. От касите на стадион "Ливайс" край моста "Голдън Гейт" не можете да си купите, тъй като отдавна са свършили, това е цена "на черно". Най-евтините места се търгуват за $3000. Билетите, които осигуряват добър изглед към терена, вървят повече от 7000 долара "парчето".

Куотърбекът на "Каролина" Кам Нютън отбелязва тъчдаун.

На полувремето на мача шоу ще изнесе групата "Колдплей", подпомагана от Бионсе и Бруно Марс.

Двубоят ще се излъчва по телевизия CBS, а 30 секунди реклама струва 5 милиона долара. Сред спонсорите и рекламодателите тази година са "Епъл", "Пепси", "Гугъл", "Яху", "Шеврон", автомобилни фирми и т.н.