Въоръжените сили на Украйна са поставени в пълна бойно готовност заради заплаха от страна на Русия.

Това обяви днес президентът Александър Турчинов, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той направи съобщението си след извънредна среща с председателите на държавните областни администрации.

"Със силови методи не е възможно да се разреши кризата в Източна Украйна. Властите не контролират ситуацията в Донецка и Луганска област и искам честно дапризная, чесиловите структури не са в състояние да впоемат контрола", каза Турчинов и даде като лош пример смазването на протестите на киевския Майдан, което не постигнало целта си.

Според него има опити за дестабилизиране на ситуацията в Харковска, Одеска, Херсонска, Николаевскаи и Запорожка области. Турчинов нареди на шефовете на администрациите там да засилят контрола по време на майските празници и да не допуснат дестабилизация.

Ситуацията в ИЗточнаУкрайна е особено напрегната от доста временасам. Освен че руската армия е струпала войски пограницата между двете страни, проруски сепаратисти постоянно завземат административни сградид в източните градове.

Всъщност руският президент Владимир Путин има правото да вкара войски в Украйна още от края на февруари. То му бе дадето единодушно от депутатите от Съвета на федерацията. Поводът бе кризата в Крим. Путин обаче постоянно твърди оттогава, че все още не е взел решение по въпроса.