В сряда в 11:30 българско време в Брюксел ще бъде представен докладът със заключенията и препоръките към България в областта на правосъдието и вътрешните работи. Това е деветият доклад по Механизма за сътрудничество и оценка. 

Всъщност докладите са два - 30 страници технически доклад и още 13 страници политически, който ще бъде представен на държавните ръководители в Европейския съвет и на Европейския парламент. Всички те ще бъдат подробно информирани за скандала с т.нар. "Двете каки" - записите от разговори между бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева и заместничката й Румяна Ченалова. В тези записи се говори за търговия с влияние, за лобита във ВСС, за намеса на лица от изпълнителната и законодателната власт. 

Европейските политици ще бъдат информирани не само за скандалните записи, но и за нежеланието на прокуратурата и ВСС да започнат разследване по същество.

Скандалът е описан на 8-а страница в техническия доклад, а изводите от него са изложени на 3-та страница в политическия доклад. 

Предлагаме ви превод на тези пасажи от черновата на доклада без редакторска намеса:

от Техническия доклад:

"Проблемите в Софийския градски съд (СГС) станаха болезнено очевидни в късната есен на 2015 година, когато в публичното пространство се появиха записи на лични разговори от февруари 2015 година, с предполагаемото участие на бившия председател на СГС и друг замесен съдия, относно възможно уволнение на председателя на съда от ВСС, съдържащи коментари за позициите на ключови играчи от съдебната и изпълнителната власт по темата.

Председателят на съда отрече съдържанието да й е познато, но то бе потвърдено от другия съдия, която направи публични изявления за наличието на мрежа от корупционни практики в и около СГС. В крайна сметка ВСС и прокуратурата започнаха разследвания на записите, макар и след известно забавяне (сред първоначалните обяснения бе становището, че след като записите са незаконни, те не могат да са повод за разследване).

Въпреки това на 14 януари ВСС реши да прекрати проверката на записите, а процедурата бе критикувана от най-голямата в България професионална асоциация на съдиите за липса на прозрачност."

от Политическия доклад:

"През есента на 2015 в медиите се появи записан разговор между две от основните фигури, замесени в описаните нередности в Софийския градски съд от есента на 2014 година, който добави още елементи към наличните съмнения. Разговорите предполагат сериозни системни проблеми, които са отвъд действията на двете съдийки. Но първоначалната реакция на българските власти бе фокусирана върху законността на самите записи и не върху по-голямата картина. Чак след неколкотратни призиви за независимо разследване, ВСС и прокуратурата обявиха проверки по съдържанието на записите. Доколкото съдържанието повдига въпроси за независимостта в съдебната система, а появата им идва след предишни скандали за действията в миналото на СГС, ще бъде важно, заради доверието в процеса, да бъдат предприети всички стъпки за гарантиране на прозрачно и безпристрастно разследване."

Скандалът със записите между Владимира Янева и Румяна Ченалова присъства и във финалните препоръки към България. 

ЧЕРНОВАТА НА ДОКЛАДА: ВСИЧКИ ПРЕПОРЪКИ НА БРЮКСЕЛ КЪМ БЪЛГАРИЯ

Препоръката към България относно скандала със записите дословно е следната:

"Да осигури условия за безпристрастно разследване на различните обвинения за корупция по високите етажи на Софийския градски съд, по-специално възможността за системни последствия, в това число и подобни практики в други съдилища."

КОМЕНТАР НА ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ: ДОКЛАДЪТ Е ХУБАВ