Догодина Европейската комисия ще направи етапна оценка на наблюдението върху правосъдието и вътрешните работи на България и Румъния и ще реши какво то е постигнало и как да продължи, каза днес пред Клуб Z европейски представител пожелал анонимност.

"Това може да доведе до някои изводи и промени", каза той, докато Комисията представи годишните доклади по темата за двете балкански страни.

Такава оценка Брюксел направи през 2012 година след пет години наблюдение, но особени промени в него не настъпиха.

"Имаме още работа да вършим", каза представителят, запитан докога Комисията е готова да продължава със същото упражнение, чийто резултат всяка година за България е "липса на устойчиви резултати".

ЧЕРНОВАТА НА ДОКЛАДА: ВСИЧКИ ПРЕПОРЪКИ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ 

Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер в предизборната си кампания през 2014 година обеща до края на петгодишния си мандат да приключи с т.нар. механизъм за сътрудничество и проверка, посредством който ЕС наблюдава реформите в правосъдието и вътрешните работи на България и Румъния.

За целта Комисията трябва да има достатъчни основания в напредъка на двете страни, за да убеди държавите-членки да прекратят механизма.

Тазгодишните доклади показват, че  за разлика от България Румъния продължава да отбелязва нови положителни резултати. В румънския доклад се говори за "продължаващ напредък по делата за корупция" както и в професионализма на съдебната система. "Има политически консенсус за реформите", каза представителят. 

Междувременно Комисията отказа да коментира поисканата от управляващите у нас оставка на Висшия съдебен съвет.