Докладът на ЕК е изключително, непознато до момента критичен към главния прокурор и въвежда изцяло нов механизъм - независима външна оценка на прокуратурата. Това коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев. Според него това е голяма стъпка напред.

"Докладите вече са петнайсет, до момента резултат от тях няма. Прави се нова стъпка", уточни Кънев.

Той потвърди становището си, че първите двама, които трябва да подадат оставки от Висшия съдебен съвет (ВСС) са главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, защото те са артхитектите на мнозинството в съвета. Това мнение обаче било само на ДСБ

Реформаторите излязоха с обща декларация, в която поискаха оставката на ВСС. В нея се казва, че от началото на мандата на 43-ото НС РБ е единствената политическа сила, която многократно е искала тази оставка със същите мотиви, с които тя сега се иска и от основната политическа сила. в НС - ГЕРБ. Припомня се, че само за последните дни е имало много скандали в съвета.

"Оставката е достоен начин да се преодолее кризата", смятат реформаторите.

Според тях доверието на българските граждани към ВСС е изчерпано, а мнозинството в него е подчинено на корпоративни влияния.

За разлика от ГЕРБ, които в своята декларация разкритикуваха нившия министър Христо Иванов за това, че не е свършил нищо за една година реформаторите изтъкнаха, че за същата тази година по тяхна инициатива са направени промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа. От Блока отчитат като грешка бетонирането на този състав на ВСС в осниовния закон.

Кънев поясни, че ВСС не може да се саморазпусне, нито да подаде колективно оставката си, а трябва всички 25 негови членове да го направят.

Съпредседателят на парламентарната група на РБ Найден Зеленгорски каза, че вчера е поискал от декларацията на ГЕРБ да отпдане или да се редактира абзаца, в който се критикува Христо Иванов.

"Ние не се присъединихме към декларацията на ГЕРБ. Направихме нова декларация", изтъкна Зеленогорски.

Според него докладът на ЕК е важен, но докладът на обществото е по-важният.

"ВСС не си върши работата в интерес на обществото. Скандали следват един след друг. Има реформистко малцинство във ВСС, то положи неимоверни уилия да се случват позитивни неща", смята Зеленогорски.