Най-критикуваната от Европейската комисия институция - Висшият съдебен съвет, ще обсъди доклада за състоянието на правосъдието и вътрешния ред у нас седмица, след неговото огласяване, съобщи "Правен свят". След като вчера и днес умуваха по въпроса кога да вкарат точка в дневния си ред, кадровиците на Темида решиха на 3 февруари да проведат специално заседание, на което да дискутират както критиките, така и препоръките.

Въпреки призива на някои членове на съвета това да стане или днес, или най-късно в понеделник, новият представляващ ВСС Димитър Узунов наложи решението заседанието да се проведе в сряда и не подложи на гласуване другите две предложения.

Апел за по-бързо насрочване на дата за дебат отправи Магдалена Лазарова. Според нея, след като прокуратурата е успяла снощи да излезе с позиция, то реакцията на ВСС ще бъде повече от закъсняла, ако заседанието бъде в сряда. Тя поиска дебатът да се състои днес.

"Винаги сме излизали със становище или същия ден, или на следващия. Какво налага да променим това наше действие - неглижиране на доклада, или се притесняваме от нещо? Сега не се налага да предприемаме мерки. Темите ще бъдат разпределени по комисии", заяви още Лазарова, цитирана от правния сайт.

Калин Калпакчиев също поиска по-ранна дата.

"Всички медии, магистрати и обществото очакват от нас становище. Всички остават с впечатление, че ние изпадаме в паника, че не можем да прочетем 10 страници", каза той.

Камен Иванов призна, че снощи е проучвал доклада, готвил се е и може да излезе още сега с позиция.

"Ние като институция дължим активно обсъждане на темите по доклада. Така не бихме позволили да се спекулира с нашето мнение. Дължим отговор на самите себе си, това не е въпрос на кризисен пиар или да се отчитаме на някого", посочи той.

Милка Итова обаче отбеляза, че докладът на ЕК е толкова важен, колкото и законът, който ги задължава да обявят конкурсите.

А Галина Карагьозова пък посочи, че е редно на дискусията да присъстват тримата големи (председателите на ВКС и ВАС и главният прокурор), които към този момент отсъстваха, както и онези членове на съвета, които днес не присъстваха на заседанието.

"Безспорно дължим задълбочено обсъждане на доклада, но да го направим на празна зала, ще е също толкова пагубно", добави Карагьозова.

След този дебат представляващият ВСС Димитър Узунов обяви, че ще има извънредно заседание в сряда – 3 февруари, като дори и това не беше подложено на гласуване.

ПЪЛЕН ТЕКСТ: ДОКЛАДЪТ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

Неспособност да защитава независимостта на съдебната власт, непрозрачни назначения, противоречива дисциплинарна практика, невъзможност да се опази от политическо влияние, неадекватна реакция при сигнали за корупция и търговия с влияние – това са основните критики на Европейската комисия към ВСС. От години критиките на ЕК са все едни и същи, а ВСС не проявява необходимото желание да се справи с проблемите.