Между 01 и 07 февруари столичната зала "Арена Армеец" ще събере под покрива си част от световния мъжки тенис елит за шоуто "Garanti Koza Sofia Open“ от календара на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП). За пръв път в историята си България ще бъде домакин на турнир от АТП, а надпреварата ще е от категория 250.

Турнирът ще бъде голяма реклама за страната ни и истински тест за организаторите, тъй като ще се излъчва в 137 държави. Участие в надпреварата са потвърдили някои от най-интригуващите имена в тура. Основните съперници за титлата са с много изравнени сили, част от топ 30 на света. Това е сигурен залог за много качествени мачове и зрелищни битки.

Ето и кои са главните герои в очаквания тенис спектакъл:

Роберто Баутиста Агут

Най-високо поставеният

През този сезон испанецът спечели титлата в Оклънд, Нова Зеландия, след което се изкачи до №21 в световната ранклиста. Това бе и трета титла за талантливия испанец, след триумфа му в Росмайен, Холандия  и Щутгарт, Германия. Тази година на откритото първенство на Австралия 27-годишният тенисист достигна до осминафиналите след като отстрани бишвия шампион от Ю ЕС Оупън Марин Чилич. Така Баутиста Агут изравни най-доброто си постижение на мейджър турнир. Преди това той бе достигал до този етпа на надпреварата на Ю Ес Оупън 2014 и 2015, Аустрелиън оупън  2014 и Уимбълдън 2014. Най-доброто му постижение до момента е достигане до номер 14 в света.

Виктор Троицки

Спечелил титла през тази година

Може би най-популярното име за българските фенове. 29-годишният сърбин, който в момента е 26-и в света, е спечелил три титли в професионалния тур. През 2010 печели в Москва, Русия, а през 2015 и 2016 в Сидни, Австралия. Именно титлата му от тази година причини много емоции на тенис любителите в България, тъй като на финала Троицки се изправи срещу Григор Димитров. Мачът се превърна в класически трилър, в който българинът имаше мачбол, но в крайна сметка сърбинът измъкна победата след драматичен тайбрек, завършил 9:7.

Най-доброто постижение на Троицки е достигане до номер 12 през 2011 г.

Гийермо Гарсия-Лопес

Има победа над действащ номер 1

32-годишният испанец е спечелил пет титли в кариерата си до момента – в Будапеща и Загреб през 2015, Казабланка 2014, Банкок 2010 и  Кицбюел 2009. Гарсия-Лопес може да се похвали с цели 12 победи над играчи от топ 10. Сред тях се открояват имена като Карлос Моя (Гийермо го побеждава през 2005 г. на „Аустрелиън оупън“), Андре Агаси (Флорида 2006г.), Рафаел Надал (Банкок 2010, тогава Матадора е номер 1 в света) Анди Мъри (Калифорния 2012 г.), Станислас Вавринка („Ролан Гарос“ 2014). В момента испанецът е 27 в света, а най-доброто му класиране е 23-то място, достигнато преди пет години

Андреас Сепи

Побеждавал Роджър Федерер

Италианецът, който към момета е 29-и в ранклистата, има три титли зад гърба си – Москва 2012 г,, Белград 2012 г, и Ийстбърн 2011 г.. През изминалия сезон 31-годишният Сепи хвърли истинска бомба на Аустрелиън оупън, отстранявайки в третия кръг 4-кратния шампион и втори поставен Роджър Федерер. За швейцареца това бе едва втория случай  през последните 10 години, когато не успява да влезе в четвъртия кръг на турнир от Големия шлем.

Любопитно е, че Сепи говори свободно английски, немски и италиански език, а негов идол в тийнейджърските години е бил Евгени Кафелников.

През 2015 г. Сепи изненада Федерер в третия кръг на "Аустрелиън оупън"

Филип Колшрайбер

Най-много победи над топ 10

Германецът има завидните 21 победи над тенисисти от топ 10. Победният му ход започва през 2004 г, когато побеждава сънародника си Райнер Шутлер, тогава 6-и в света. През годините е побеждавал Николай Давиденко, Анди Родик, Лейтън Хюит, Давид Ферер, Рафаел Надал и Новак Джокович. Спечелил е шест АТП титли на единично (Кицбюел, Дюселдорф, Мюнхен – двукратен шампион, Хале и Окланд) и седем на двойки. 32-годишният тенисист, който изпълнява впечатляващ бекхенд с една ръка, в момента е 34-и в света, а най-добророто му постижение е достигане до 16-о място.

Жил Мюлер

Най-високият участник в София

32-годишният Мюлер е най-успешният тенисист на Люксембург. През 2008 г., когато е 130-и в света, достига до ¼- финалите на „Ю Ес Оупън“, тръгвайки от квалификациите. По пътя си отстранява тенисисти като Томи Хаас, Николас Алмагро и Николай Давиденко. В битка за полуфиналите е препънат от бъдещия шампион Роджър Федерер.

193-сантиметровият състезател е играл три финала на ниво АТП, но титлата все му се изплъзва. В момента е 38-и в света, а най-високо ранкиран е бил през миналата година – 34-и.

Янко Типсаревич

Достигал най-напред в световната ранклиста

Достигалият до №8 в световната ранглиста сръбски тенисист Янко Типсаревич е носител на 4 титли на единично – Москва и Куала Лумпур през 2011, Щутгарт 2012 и Ченай 2013. Той се завърна през април на корта след операция. В момента е №407 в световната ранглиста, но влезе в схемата за турнира в България като 39-и в класацията. Това е мястото, което 31-годишният Типсаревич e заемал преди контузията, т. нар. „защитена ранглиста“.

В София пристига и италианецът Симоне Болели, който заедно с Фабио Фонини победи в турнира на двойки на Откритото първенство на Австралия през 2015 година.Сред заявените се открояват имената и на Иржи Весели (Чехия), Мартин Клижан (Словакия) и Адриан Манарино (Франция), както и на 19-годишния Хьон Чун (Южна Корея), сочен за бъдеща звезда на световния тенис.

Добрата новина за българския тенис е, че три момчета ще попучат възможност да се докоснат до част от елита в този спорт. Специалната покана от организаторите „уайлд кард“ получиха Димитър Кузманов и Александър Лазов за основната схема, а шампионът на България при юношите Александър Лазаров взе покана за квалификациите.

Димитър Кузманов, Александър Лазов и Александър Лазаров получиха "уайлд кард" от организаторите. Снимка sofiaopen.bg

По-късно днес ще бъде теглен и жребият за основната схема. На събитието ще присъстват министърът на младежта и спорта Красен Кралев, вицепрезидентът на федерацията по тенис Рангелл Марков, Ерден Билгинер, член на борда на директорите на Garanti Koza Bulgaria, директорът на турнира Ерхан Орал, както и Карлос Санчес, супервайзор на турнира от страна на АТР.