В продължение на 57 години куклите Барби се произвеждаха в една форма -  с голям бюст, тънка талия и в пропорции, които са анатомически невъзможни.

Захаросаната красота на куклата с нечовешки размери (доказано е, че подобна жена не може да съществува) десетилетия беше на мушката на феминистките от цял свят, тя възпитаваше и насаждаше един доста изкривен идеал за съвършенство. Днес обаче от компанията, която произвежда най-прочутата кукла в света - "Мател", са решили да създадат по-близки до реалността типажи. Оттам предлагат три нови кукли - издължено на ръст момиче, закръглено и дребничко. За първи път Барби слиза от високите токове, носи ниски, удобни обувки. За първи път тя слага и няколко килограма и видът ѝ вече не е толкова съвършен.

Барби слага няколко килограма в закръглената си версия.
Високите Барби.

Критиките към Барби са още от 1963 г. Но от "Мател" решиха да действат и да предприемат някаква промяна напоследък заради непрекъснато намаляващите продажби на играчките и след появата на "Леденото кралство".

Продажбите на Барби между 2012 и 2014 г. спаднаха с 20 на сто, тенденцията остана и през 2015 г. През 2014 г. серията на "Лего" - "Лего Френдс", създадена за момичета, превърна компанията в най-големия производител на детски играчки. Така по този показател "Мател" претърпя загуба. Нов удар ѝ беше нанесен, след като "Хасбро" взе бизнеса с Дисни принцеса. Предполага се , че загубите на "Мател" от това са над 500 млн. долара. И накрая героинята Елза от "Леденото кралство" детронира Барби като най-популярна кукла в света.  

Малката Барби е с вид на ученичка.

Изследване от 2006 г. в сп. Developmental Psychology стигна до изводите, че момичета, които са виждали куклата Барби смятат, че трябва да бъдат по-слаби и не харесват тялото си.

През 2005 г. учените от университета в Бат представиха свои заключения, според които много от малките момичета всъщност мразят куклата и затова я подлагат на изтезания. Често Барбитата са обезглавявани, реже им се косата и дори се слагат в микровълновата печка. Вече порасналите момичета, които са предприемали такива крайни стъпки на мъчения на куклите си, обясняват, че е било леко обезпокоителна игра. 

Въпреки че лицето на Барби е променяно много пъти, тялото ѝ претърпява трансформация едва сега.

За любителите на традицията "Мател" продължава да предлага и оригиналния вариант на Барби.

За любителите на традицията остават оригиналните кукли Барби.

Новите кукли Барби освен с четирите вида тяло ще се предлагат и в седем тона на кожата, с 22 цвята на очите и 24 вида прически. Това е признание, че жените на света съществуват в различни размери и форми.