Стопроцентова е отговорността на премиера Бойко Борисов за състоянието на съдебната система, заявява лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев в интервю за Медиапул.

Според него на раздследване подлежат твърденията около аферата "Яневагейт", това, че член на ВСС докладва с SMS на Борисов, а той - на председателя на ВКС Лозан Панов.

"Търговията с влияние в съдебната система може да е дори престъпен състав, но докато нямаме независим прокурор, който да го разследва, ние не можем да говорим за персонална отговорност в този смисъл. Политическата отговорност е изцяло на Борисов. Аз неслучайно казвам, че с настоящия кабинет, в настоящия парламент той със сигурност не може да изведе страната от политическата криза. Дали може с нов кабинет в този парламент, е въпрос до голяма степен и на отношенията му с Цветан Цветанов", коментира Кънев.

Цветанов бил организаторът на сглобяването на мнозинството от над 200 депутати, което провалило възможността за публична отчетност на прокуратурата и бетонирало настоящия състав на ВСС.

"Няма как да се присъединим към опит на ГЕРБ да си измият ръцете с нас. Това беше опит да се вкара цялото мнозинство, че дори и тези от РБ, които вече не сме част от мнозинството, плюс бившия министър на правосъдието Христо Иванов, в оправдателен режим."

Така Кънев отговаря на въпроса защо Реформаторският блок не се присъедини към декларацията на ГЕРБ за оставка на ВСС, а е написал своя. Отговорността е на останалите партии в управляващата коалиция начело с тази на Борисов, смята той.

"Ако ВСС днес е бетониран, това се дължи изключително на ГЕРБ, подчертавам – на ГЕРБ, защото това бяха анонимни поправки, вкарани през комисия, която бе председателствана именно от ГЕРБ."

Връщането на Даниел Вълчев в активна политическа роля превръща Реформаторския блок в НДСВ от 2007-2009 г., смята лидерът на ДСБ.

"Мога да кажа съвсем отговорно, че ако Даниел Вълчев не се беше оттеглил от политиката през лятото на 2014 г., аз нямаше да подпиша предизборно споразумение с ДБГ. Така че на това негово разумно поведение оттогава дължим присъствието на ДБГ в този парламент", изтъкна Радан Кънев.

Съпредседателят на Реформаторския блок коментира и поискана оставка на министъра на образованието Тодор Танев.

"В ГЕРБ оставката на Танев беше решена отдавна. Просто премиерът избра момента в отчаян опит да прикрие изводите от доклада на Европейската комисия."