Генетично модифицирани комари, които могат да помогнат в борбата с вируса "Зика", привличат вниманието на американските регулатори, след като световните здравни организации започнаха да обръщат внимание на болестотворната заплаха, съобщава Блумбърг.

Американската Служба по храните и лекарствата (FDA) е във финалния стадий на разглеждане на заявка от Oxitec, подразделение на Intrexon Corp.’s, която иска да проведе изследване с насекомите във Флорида Кийс, казва шефът на компанията Хейдин Пери, но не дава повече подробности.

Oxitec променя генетично мъжките комари от вида Aedes aegypti, които са отговорни за разпространението на вируси като "Зика" и причиняващи болести като денга и жълта треска, така че тяхното поколение да умира рано.

Вирусът "Зика" се разпространява експлозивно в Южна и Централна Америка, предупреди Световната здравна организация в петък. Но създаването на ваксина срещу него може да отнеме години. На 1 февруари СЗО свиква спешна среща, за да обсъди дали да обяви международна тревога. Въпреки, че повечето хора преболедуват леко "Зика" със симптоми като висока температура, обрив и болки в ставите, при бременните жени той може да доведе до микроцефалия - раждане на деца с ненормално малки глави.

Срещу ГМО животните има сериозни предразсъдъци. В петък FDA съобщи, че ще забрани в САЩ вноса на генно модифицираната сьомга, създадена от AquaBounty Technologies само месеци, след като разреши нейните продажби в САЩ.