“Привържениците му го величаят като детето чудо в политиката. Противниците обясняват възхода му с най-тясна обвързаност с политическата мафия. Делян Пеевски е най-скандалната фигура в българската политика. Сега той привлече вниманието и на Брюксел.”

Така започва обширна публикация в онлайн изданието на “Шпигел” под заглавие: “Българският политик Пеевски: Айсбергът на корупцията”.

Автор е един от най-опитните германски журналисти и познавач на политическите процеси у нас Франк Щир.

Той започва анализа си с чувство за хумор:

“Някои наричат Делян Пеевски “най-желания ерген в българското Народно събрание”. Би следвало да е ирония. Тежкият двуметров мъж изобщо не отговаря на съвременните идеали за красота. На всичко отгоре 35-годишният депутат от партията на българските турци – Движение за права и свободи (ДПС), е една от най-противоречивите личности в публичния живот на България.”

Авторът хвърля поглед назад в кариерата на Пеевски:

“Тя издава твърде много относно развитието и механизмите на българската демокрация и пазарно стопанство. Във всички случаи неговата кариера обяснява далеч повече неща, отколкото необвързващите доклади на Европейската комисия за преборването на корупцията и престъпността.”

Тук Франк Щир проследява възхода на Делян Пеевски.

Очаквайте подробности.