Авариралият четвърти реактор на АЕЦ "Чернобил" ще се сдобие снов саркофаг до 2017 г., пише нв. "Ню Йорк таймс".

Конструкцията с тегло 32 000 тона във формата на арка трябва да покрие настоящия саркофаг, изграден по спешност след аварията на 26 април1986 г. Проектираното му време за живот е от 30 години. новият саркофаг обаче трябва да трае най-малко един век. Така поне са изчислили специалистите.

Облеченив защитни дрехи, стотици работници се трудят трескаво край новата гигантска постройка, която трябва да бъде спусната върху тефлонови подложки след три години. Тя трябва дапокрие целия периметър около авариралия преди почти тридесетилетия реактор и да не позволи воттам във въздуха повече да бъде изхвърлян радиациоактивен прах. Освен това с наближаването на края на експлоатация на сегашния саркофаг се увеличават опасенията от пропадане на покрива, което може да доведе до повторно изхвърляне на този прах

Цената на новия саркофаг е 1,5 милиарда долара. Проектът се фанансира от САЩ и още 30 държави и е под администрацията на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

С височината си новата постройка може да покрие Статуята насвободата в Ню Йорк. Тя е толкова причудлива, чеизглежда като спусната от пришълци насред съветския индустриален пейзаж, отбелязва "Ню Йорк таймс". "Това е прекрасна конструкция. Не може да я сравните с никоя друга", споделя Никола Кай - директор на проекта на френския строителен консорциум "Новарка", който кизгражда защитната арка.

Новият саркофаг ще позволи също така да започне финанлият етап от почистването на АЕЦ "Чернобил". Силно заразените с радиация останки от четвърти реактор ще бъдат окончателно погребани, без да представляват опасност. Тази работа обаче започна да поражда притеснения. Причината е, че тя вече ще бъде извършвана не от международни екипи, а от самите украинци. Тревогата иде от руската заплаха за нахлуване встраната.

Главният въпрос е какъвеначинът една конструкция, макар и стоманена, да бъде запазена здрава цели 100 години. "Това става с периодично боядисване. Така правят на всеки 15 години с Айфеловата кула", казва Никола Кай.

Когато обаче арката бъде поставена намястото на останките на авариралия преди 28 г. реактор, нивото на радиа;цията там ще бъде високо. За работниците няма да бъде безопасно да боядисват облицовката и подпорите на саркофага. Ако не бъде боядисвана, стоманата ще ръждяса, а постройката ще се срине.

Дизайнът на саркофага обаче е такъв, черисковете да бъдат елиминирани. И външната, и вътрешната му част са обвити с неръждаема стомана. Подпорите пък са направени от конвенционална стомана. Такива са и 580 000-те болта, съединяващи съставните части на реактора. Все пак има един минус - изсушителите ще замърсяват циркулиращия покрай тях въздух. Но пък сухият въздух спира ръждясването.

Всички очакват, че ужасът от Чернобил най-после ще бъде окончателно погребан със завършването на новия саркофаг след три години.