Лидерът на ДСБ Радан Кънев смята, че скоро ще има предсрочни избори. При това - скоро.

"Отиваме със семейството на ски за няколко дни на ски и казах на моя заместник в партията - Наско Атанасов (б.р., ген. Атанас Атанасов), че той ще води първия тур преговори за ново правителство. Даже му оставих пълномощно", каза къде на сериозно, къде на шега Радан Кънев в предаването "Комбина" на Нова тв, където водещата Лора Крумова гостува в неговото жилище.

"Виждам в ГЕРБ рефлекс да се откажат от властта, защото не могат да се оправят с Пеевски, с прокуратурата. Готиният Бойко няма как да е заедно с Делян и Доган и докладът на ЕК го показва - няма как да получава еврофондове и да позволява да крадат едновременно. Не може да насърчаваш ДПС и Пеевски, да ги държиш близо до себе си и успоредно с това да получаваш пари от еврофондовете", казва той.

Радан Кънев смята, че "отново ще се задейства рефлексът на Борисов да се самосвали". Така, както през 2013 г. подаде оставка на фона на протестите срещу високите цени на енергийните източници.

"Понякога човек бяга от ситуацията заради самата ситуацията. ГЕРБ не са лоши в тактическото управление - от сряда до петък, но ако ги иташ какво ще стане през 2020 г., не могат да кажат", коментира Радан Кънев.

Лидерът на ДСБ обърна внимание и на своя бъдещ десен проект като обясни, че там ще влязат хора, които според него са "изгонени" от реформаторския блок като бившия икономически министър Георги Трайков, икономистът Георги Ганев, политическият анализатор Димитър Бечев и икономистът Евгений Канев.

За изгонения лидер на ДПС Лютви Местан няма място в проекта.

"Лютви Местан е  от 19 години в елита на ДПС. Разбирам, че сега мафията го е взела на мушка, но няма как да бъдем заедно", категоричен е Кънев.

Той засегна и конфликта в ДПС, който стана обществено известен в края на миналата година:

"Над Пеевски със сигурност стои Доган, всички видяхме какво стана. Доган изрита Местан, но в последните развития се вижда какво става. Има ясна опасност в България този тип решения да се взимат в две столици - Анкара и Москва и зад модела "Кой?" да стоят други сили. Видяхме ясен сблъсък на тези две чужди и неприятелски в тази ситуация тенденции в една българска партия. И когато се сблъскахме с Борисов на тема трябва ли да изолира ДПС от властта, това беше сблъсък да се изолира руско-турския конфликт от българската територия", поясни Кънев.

Лидерът на ДСБ не оттегля подкрепата си от здравният министър Петър Москов, който остана в правителството, след като партията отдръпна подкрепата си от кабинета "Борисов 2".

"Ние Петър в момента го подкрепяме, предстои вот на недоверие, ще го подкрепим. Той направи политическа грешка, но кой е безгрешен? Проведохме разговори с него, предпочитам да си останат лични", казва Кънев.