Шефът на "Лукойл България" Валентин Златев получи "Венец на победителя" в "Нощта на шампионите" - годишната церемония на Министерството на младежта и спорта и Българския спортен тотализатор.

Почетният знак е въведен сега, а освен Златев, който спонсорира отбори по баскетбол и волейбол, първи го получиха величия на родния спорт като Стефка Костадинова, Христо Марков, Любомир Ганев и Димитър Пенев.

Димитър Пенев

„Венец на победителя“ е най-високото държавно отличие в сферата на спорта, с което ще бъдат удостоявани заслужили спортисти, треньори, ръководители, инвеститори и журналисти с особен принос за развитието на българския спорт", се казва в официалната информация на ММС за събитието.

ЗЛАТЕВ БЕ ОТЛИЧЕН И ОТ БЪЛГАРСКИЯ ОЛИМПИЙСКИ КОМИТЕТ - В КРАЯ НА МИНАЛАТА ГОДИНА, С МЕДАЛА "СПОРТЪТ ЗА ЕДИН МИРЕН СВЯТ"

В "Нощта на шампионите" спортното ведомство и БСТ раздадоха премии на обща стойност 200 000 лв. Лекоатлетката Габриела Петрова дублира отличието си "Спортист на България за 2015 г." и получи 50 000 лв., а нейният треньор Атанас Атанасов - 10 000 лв.

Габриела Петрова и нейният треньор Атанас Атанасов

По 50 000 лв. заслужиха отбор №1 - националният по волейбол, и треньор №1 - Пламен Константинов. Премирани с 5 и 10 хиляди лева бяха и отличили се през миналата година млади спортисти - тенисистът Адриан Андреев и боксьорът Даниел Асенов, както и техните треньори.

 „Приемам наградата като знак за уважение към спортистите от баскетболните и волейболните ни отбори, каза Валентин Златев. - Трябва да върнем българските деца на стадионите и пистите и чак тогава, ние, спортните клубове ще направим от тях професионални спортисти и ще върнем спортната слава на България.“