Меглена Кунева няма  да стане министър на образованието като кандидатура на Реформаторския блок, заявиха пред Клуб Z депутати от парламентарната група.

За избора ѝ като номинация на РБ са необходими 16 гласа от общо 23-ата депутати от парламентарната група. Оказва се обаче, че само 13 от народните представители от блока подкрепят кандидатурата на Кунева - избраниците на ДБГ, на СДС, Корман Исмаилов и Борислав Великов.

ДСБ ще гласува против назначението на лидерката на ДБГ, а до късно снощи бе мистерия каква ще е позицията на депутатите от Гражданския съвет на Реформаторския блок.

Късно в понеделник петимата народни представители излязоха с официална позиция, че кандидатурата на Кунева не им е представена, както и че няма концепция за управление на сектора. Затова петимата непартийни депутати от блока декларират, че ще гласуват "въздържал се". 

Ето и цялата позиция на членовете на Гражданския съвет на Реформаторския блок:

ПОЗИЦИЯ

1. Непартийните членове на Гражданския съвет оценяваме високо постигнатото в изпълнение на Програмата на Реформаторския блок в сферата на образованието и науката.

2. До този момент пред Гражданският съвет не е представена кандидатура за министър на образованието и науката и концепция за управление на сектора, съгласно принципите и процедурите за номиниране на кандидатите за изборни длъжности приети от Реформаторския блок.

3. Народните представители на Реформаторския блок от гражданската квота ще гласуват “въздържал се” за всеки кандидат, непредставил концепция и неполучил одобрението на Гражданския съвет.