За първи случай на заразяване с вируса „Зика“ по полов път съобщи Центърът за профилактика и контрол на заболяванията в Тексас. Пациентът е имал сексуален контакт с наскоро пристигнал от Венецуела партньор, който е бил заразен с пренасяния от комари вирус.

По този повод щатските здравни власти подготвят указания за предпазване от разпространение на вируса, в които ще наблегнат на опасността от заразяване на бременни жени, тъй като вирусът е особено опасен за плода.

„Има изолирани случаи на заразяване при кръвопреливане и сексуален контакт и това не бива да изненадва. Вирусът е в кръвта около седмица. Но колко дълго той остава в спермата е все още неизвестно, върху това работим сега“ – казва директорът на здравната служба Том Фридън и добавя, че основната заплаха все пак си остават комарите.

Вирусът „Зика“ е установяван и в млякото на кърмачки, но не е доказано, че бебето може да се зарази чрез кърмене.

ГМО КОМАРИ ВИНОВНИ ЗА ЕПИДЕМИЯТА "ЗИКА"

„Зика“ е разпространен в най-малко 24 страни и по прогноза на Световната здравна организация  от 3 до 4 млн. души на американския континент ще бъдат заразени през годината. Освен предупрежденията да не се пътува в най-застрашените зони, здравните власти в някои от страните препоръчват на жените да отложат планирани бременности дори до две години.

Вирусът се свързва с опасност бебетата да се родят с тежката малформация микроцефалия и други сериозни неврологични заболявания, водещи до парализа. Повишаване на тези детски болести е отбелязано в Салвадор, Бразилия и Френска Полинезия.