Втората ракета на България  Димитър Кузманов  отпадна на старта на турнира Garanti Koza Sofia Open след поражение с 1:2 сета (3:6, 6:2, 3:6) от Рикардас Беранкис (Литва). По този начин страната ни остана без свой представител на турнира от категория АТП 250, след като по-рано отпаднаха и Александър Лазов и Александър Лазаров. Вчера в надпреварата на двойки Димитър Кузманов и Александър Лазов демонстрираха  характер и много хъс, но те не им достигнаха, за да победят третите поставени в схемата холандци Матве Мидълкооп и Уесли Коолхоф и в крайна сметка загубиха със 7:6(5), 3:6 (10:12).

А днес националът ни за купа „Дейвис“ Кузманов показа добра игра и бе равностоен на 96-ия в света литовец през по-голямата част от двубоя. В заключителните части на мача обаче рутината на Беранкис си каза своето и след серия от силни начални удари той успя да затвори мача в своя полза.

Българинът не стартира добре и в откриващата част допусна три пробива, като успя да вземе веднъж подаването на съперника. Във втория сет ролите се размениха. Мико Кузманов редуцира непредизвиканите грешки и прецизира сервиса. Още в началото спечели сервис гейма на Беранкис, подсигури си удобен аванс и не допусна спадове до края на частта. В третия решителен сет литовецът проби за 3:1 и до края не изпусна инициативата, въпреки че в последния си сервис гейм изоставаше с 0:40. В следващата фаза на надпреварата той ще се изправи срещу шестия поставен Жил Мюлер.

Днес залата за мача на втората ни ракета отново остана почти празна. Една от причините бе неудобният начален час- 16:00 ч, когато повечето хора са на работа. Организаторите предпочетоха да заложат във вечерната сесия двубоя от надпреварата на двойки между Бетов/Елегин и Елтуна/Кравчук.

Така Мико не успя в пълна степен да се възползва от домакинската подкрепа и напусна надпртеварата след много достойно представяне.

За момента първият в България турнир от календара на АТП не се радва на особен зрителски интерес. По време на мачовете от първи и втори кръг в залата имаше не повече от 300 човека, а за най-интрегуващите двубои в събота и неделя се очакват около 2000 зрители. С капацитет от 12 470 места „Арена Армеец“ изглежда тъжно празна. А билетите за събитиет от такъв ранг са на приемливи цени - от 10 до 40 лева, в зависимост от локацията на местата. За полуфиналите в събота, 6 февруари,  от 20 до 80 лева. За финалните двубои на единично и на двойки в неделя, 7 февруари, най-скъпите пропуски също са на цена от 80 лева.

По-рано днес място на четвъртфиналите си осигури и Мартин Клижан. Словакът надделя с 2:1 сета (6:3, 2:6, 7:6(4) над Лукаш Росол (Чехия) след повече от два часа игра на централния корт. Мачът се превърна в битка на нерви, като често емоциите взимаха връх и на няколко пъти чехът избухваше срещу отсъжданията на лайсмените. Всичко това в крайна сметка се отрази на концентрацията му и той загуби двубоя, въпреки че имаше възможност да сервира за мача, след като поведе с 5:2 в третия сет.

Така Клижан продължава напред, където очаква победителя от мача между Тимо де Бакер (Холандия) и Андреас Сепи (Италия).

Останалите резултати от 03 февруари :

Адриан Манарино (Франция) - Евгени Донской (Русия) 6:2, 7:5

Даниел Брандс (Германия) -  Томас Фабиано (Италия) 7:6(5), 6:3

Длоухи Стаховски – Чун/Ебдън  6:3, 7:6(5)