Президентът на Бразилия Дилма Русев обяви истинска война на комарите, които разпространяват опасния вирус "Зика", предизвиквайки епидемия на територията на цяла Латинска Америка, предаде BBC.

В телевизионно обръщение към нацията Русев е обявила пълна мобилизация на военните подразделения и държавните служители. Още тази събота хиляди войници ще работят за унищожаването на насекомите в домовете и офисите на гражданите, където най-често живеят комари. За целта са били отпуснати и не малко федерални средства, защото по думите на Русев "това е битка, която не можем да загубим".

"Всички трябва да участваме в тази битка. Нуждаем се от помощ и подкрепа от всеки. Съдействайте, мобилизирайте семейството и цялата си общност. Убедена съм, че докато учените не разработят ваксина срещу вируса "Зика", единственият ефективен начин да предотвратим болестта е мощна битка с комарите", категорична е Дилма Русев.

Президентът обеща също да направи всичко по силите на държавата, за да осигури помощ на децата, развили микроцефалия в следствие на вируса.

Междувременно служители на ООН и здравните власти на САЩ обвиниха Бразилия, че не предоставя достатъчно проби и данни, за да се установи със сигурност дали заразата е отговорна за по-големия брой бебета, родени с необичайно малки глави. Според тях недостигът на информация затруднява работата по разработването на диагностични тестове, лекарства и ваксини срещу болестта, предаде Асошиейтед прес (AP).

Европейски и американски лаборатории пък настояват да получат проби от предходни епидемии на "Зика", ако съществуват такива, за да проверят дали вирусът е еволюирал. Задачата обаче няма да е лесна, защото законът в Бразилия забранява на учените и институциите да разпространяват генетичен материал, в това число и кръвни проби, съдържащи "Зика" или други вируси.

До този момент епидемията е обхванала повече от 24 страни в Северна и Южна Америка. Здравните министри на 18 южноамерикански щата единодушно решиха да предприемат мерки за елиминиране на заразата и са категорични, че "камък няма да остане необърнат" докато не се избият всички комари, виновни за епидемията.

Междувременно Центърът за профилактика и контрол на заболяванията в Тексас съобщи за първи случай на заразяване със „Зика“ по полов път. Вирусът е бил открит и в млякото на кърмачки, но не е доказано, че бебето може да се зарази чрез кърмене. Както е известно, "Зика" е най-опасен за бременните жени, защото може да причини тежки малоформации на мозъка и черепа още преди раждането на бебетата.

Според прогнозата на СЗО вирусът ще засегне между 3 и 4 млн. души на американския континент през годината. Затова не се препоръчват пътувания в засегнатите от епидемията райони, а в някои южноамериканки страни дори е издадено предписание жените да не планират бременност през следващите две години.