БЕРЛИН -

“Днешните проблеми засягат всички нас. Вашата позиция ни е известна, както и волята ви да дадете големия си принос за нормализиране на обстановката.”

Това заяви Владимир Путин късно снощи след час и 40 минути разговор с баварския премиер и лидер на съуправляващия в Берлин Християнсоциален съюз Хорст Зеехофер.

Двамата се срещнаха в резиденцията на руския президент край Москва. Въпреки протестите на германски политици от всички цветове, Зеехофер не отмени посещението си в Москва.

На изреченото от Путин баварският гост отвърна:

“При тежка политическа ситуация ние искаме с открито сърце да дадем приноса си за възстановяването на доверието. Ние работим в тази посока.”

Баварският лидер отново подчерта, че санкциите спрямо Русия трябва да бъдат вдигнати – поетапно и дори наведнъж. Наказателната мярка била в ущърб не само на Русия.

Путин поде темата и обяви, че на Бавария се падали 20 на сто от германския износ за Русия, както и 50 на сто от немските инвестиции в страната му и се обърна към госта си:

“С Бавария поддържаме особени отношения. Ето защо вие сте особен гост.”

На въпрос на немски журналист как приема критиките в Германия по повод визитата в Москва, Зеехофер отговори:

“Всеки премиер на федерална провинция има проклетия дълг да я представя навсякъде по света.”

Той отхвърли упреците, че допускал Путин да го инструментализира, не водел и паралелна политика спрямо тази на канцлерката. Подобна критика била безпочвена.

“Преди да замина за Москва, ние разговаряхме доста с Меркел. Погледнете на стремежа на двама ни – на канцлерката и моя, като на нещо съвсем нормално и естествено за нормализиране на положението. С нея ние имаме общи интереси, а не се занимаваме с игрички за власт.”

Кремъл също подчерта, че срещата на Зеехофер с Путин нямала заговорнически характер. Естествено критичната позиция на Зеехофер по наложените спрямо Русия санкции била много по-близо до тази на руското правителство, отколкото на радетелите на наказателната мярка. Това оповести говорителят на Путин Дмитрий Песков и добави:

“Не търсете заговорничество или каквито и да било планове. Това беше важна среща.”

От Бавария също дойде одобрение. “Диалогът не бива да се прекъсва. За нас Русия е един много важен търговски партньор”, заяви днес Бертрам Бросард, главен изпълнителен директор на Сдружението на баварската икономика. Той също осъди санкциите срещу Москва - те удряли чувствително баварски фирми, а в политическо измерение нямали никакъв смисъл.

“Зеехофер вреди на федералното правителство.”

Това изрече не кой да е, а пълномощникът на кабинета на Меркел по въпросите на Русия Гернот Ерлер. Въпреки този си пост Ерлер продължава да е председател на Германо-българския форум.

“Тук имаме работа с човек, който зад граница не проявява солидарност с политиката на немското правителство”, допълни Ерлер.

Както и с изявленията си по повод бежанската криза, Зеехофер открито се опълчвал на Меркел. Канцлерката пазела мълчание, за да предотврати още по-големи щети.

С настояването си в обозримо време да се свалят санкциите срещу Русия, Зеехофер значително се отклонявал от германската и от общоевропейската линия.

“Това е нанасяне на политическа щета”, каза Ерлер. Той си обяснявал поведението на баварския лидер с неудържимия му стремеж да изпъква.

Ако в нещо Зеехофер безспорно е прав, то е убеждението му, че конфликтът в Сирия не може да бъде решен без Русия. Такава е и позицията на Меркел.

Тази тема също е била обдсъждана вчера с Путин. Според госта руският президент бил на мнение, че проблемите в Сирия могат да се решат единствено с общи усилия. Събеседниците са били единодушни, че гражданската война не е единствената причина за бежанската криза. Зеехофер за пореден път, макар и косвено, обвини Меркел:

“Говорихме и за други причини, като примамливи условия, които привличат бежанците, но тук и сега не искам да продължа темата.”

На настойчиви журналистически въпроси Зеехофер заяви, че той и Путин се отнасяли доста критично по високите социални стандарти, които Германия създала за мигрантите.

По кризата в Украйна Зеехофер каза:

“Имам повод да предположа, че и Русия знае, че има да изпълнява още задачи.”

Той обобщи срещата си с Путин:

“Струва си да се разговаря, диалогът ни придвижва напред.”

След вчерашния си разговор с Путин днес Зеехофер се среща в Москва с министъра на икономиката, както и с кмета на руската столица.