"Левски" и "Литекс" започват битка срещу Българския футболен съюз във ФИФА и Арбитражния спортен съд (КАС) заради решения, произтекли от прекратения мач между двата отбора в края на миналата година. КАС е в Лозана, а централата на световната футболна централа - в Цюрих.

"Литекс" се жалва срещу изваждането си от групата заради напускането на терена на "Герена", а "Левски" за решението точките на ловчанлии да бъдат анулирани. По този начин "Лудогорец" дърпа с 5 пункта аванс, а тимовете бяха с равен актив преди старта на пролетния полусезон. Желанието на "Левски" е да се присъди във всеки мач по 3:0 за съперниците на "оранжевите".

БФС отказа арбитражни споразумения за КАС и на двата клуба, а формулировката е една и съща - че не е необходимо такова, тъй като клубовете вече веднъж са признали юрисдикцията на КАС при лицензирането си. В същото време по този начин "сините" и "оранжевите" не могат да се обърнат и към арбитражния съд на БФС, който от известно време няма никаква дейност.

Един вид БФС обръща внимание, че клубовете директно могат да отидат в Лозана, без да минават през родната централа. Според юристи обаче обжалващите отбори сега първо трябва да минат през ФИФА, която да задължи БФС да спази устава ѝ и да подпише споразумения. В противен случай КАС може да отхвърли претенциите като нищожни, без въобще да ги разгледа.

Писмото, с което се отказва
споразумение на "Литекс"

ФИФА и КАС трябва да се произнесат до 20-ина дни, тъй като в края на месеца първенството се подновява, а трябва да се знае по какво класиране. В противен случай какофонията ще е пълна.

Любопитно е, че "Левски" и "Литекс", които започнаха яростна война още преди прекратения мач, се представляват в този спор от юристи приятели. С делото на "сините" се е заел специалистът по спортно право Георги Градев. Той има богат опит с казуси в КАС не само с българи, а и с отбори и футболисти от други страни.

"Литекс" пък е представляван от Радостин Василев, бивш адвокат на ЦСКА, уволнен след завръщането на Александър Томов. 

Василев и Градев си сътрудничиха и по дела на "червените" по времето на "Титан" на "Българска армия".