Петър Томов

Наш кореспондент

Тампа, Флорида – Метеорит с диаметър 38 метра ще прелети много близо до Земята на 5 март т.г, съобщи Националната агенция за аеронавтика и космически изследвания (НАСА). Космическата скала 2013 TX68 се движи със страхотната скорост от 51840 км в час. Обектът спохожда нашия район на Слънчевата система за втори път, след като бе открит на 6 октомври 2013 г от астрономическата организация „Каталина скай сървей“, финансирана от НАСА. Според изчисленията той трябва да мине на разстояние от 14 милиона км от Земята. Поради сравнително краткото наблюдение, траекторията му не не може да се изчисли съвсем точно. Възможно е метеоритът да профучи и по-близо - около 17000 км. Според други пресмятания вероятно било TX 201368 да прелети на 500 505 км от нашата планета. Нежеланият гост ще продължи по своята елиптична орбита и на 28 септември 2017 г пак ще ни навести. Вероятността да се забие тогава в Земята е 1 на 250 милиона, успокояват ни учените. Не съществувала заплаха от космическа катастрофа и през следващите му рандевута с нашата планета - през 2046 и 2097 г.

Вероятността от сблъсък при всичките три прелитания е толкова малка, че не буди тревога“, заяви Пол Чодас, шеф на Центъра на НАСА за близки до земята обекти към лабораторията за реактивно двигатели в Пасадина, Калифорния.

Заявленията на мастити учени от космическата агенция едва ли ще подействат много успокоително. В НАСА най-сетне са силно разтревожени макар и да избягват да го показват. На 13 януари т.г агенцията учреди Координационно бюро за планетарна защита. Организацията ще поддържа връзка с Федералната агенция за извънредни ситуации (ФЕМА), за да може при необходимост да се организират бързи евакуации, за да се намали броят на загиналите и ранените при евентуално падане по-голям метеорит. Най-важната задача на новата организация обаче е да открива и проследява големи астероиди, които може да се сблъскат с нашата планета и да ни изтребят, както се е случило преди 65,5 милиони години с динозаврите. Основанията за тревога се засилиха особено, когато преди 3 години метеорит с диаметър 19 метра, (два пъти по-малък от TX 2013680) тежащ 11 хиляди тона, избухна на около 23 км над руския град Челябинск. Мощността на експлозията бе 30 пъти по-голяма от тази на атомната бомба, която разруши Хирошима. В различна степен бяха повредени 7200 сгради, ранени бяха 1500 души. Неканеният гост от Космоса нахлу в атмосферата на Земята със скорост от 67 хиляди км в час. Първоначално руските военни взели метеорита за ядрена ракета, населението пък помислило, че космическият обект е аварирало НЛО.

През миналата година избухнал метеорит хвърли в паника жителите на Лос Анджелис. Пак през 2015 г експлозия на космическа скала оцвети в зелено небето над Тайланд. На 31 октомври 2015 г 396-метров астероид мина на 383 хиляди км от Земята. Учени са изчислили, че миниатюрната планета, която е изличила динозаврите от лицето на света е била с диаметър около 10 км.

Според астрономи, които от години следят трафика в Космоса, Земята се намира в район, където движението е доста натоварено. През 2027 г край нашата планета се очаква да премине друг внушителен космически странник – с диаметър от близо 800 метра. Спомнете си филма „Армагедон“ от 1998 г, в който Брус Уилис оглави екипажа на космическа совалка, която трябваше да кацне на грамаден астероид с размерите на Тексас и да го взриви с атомна бомба преди да се сблъска с нашата планета. На кино нещата изглеждаха като епична фантастика, но в действителност заплахата е много реална.

На пръв поглед човечеството изглежда безпомощно да избегне участта си. Най-важното нещо, което трябва да бъде направено е да се създаде световна система от мощни телескопи, които да следят за появата на опасни космически тела. Вече бяха изведени няколко сателита, чиято мисия е да разузнават от орбита, за да се натрупат данни и се състави точна карта на всички по-големи астероиди. Част от мисията на Международната орбитална станция също включва събиране на информация за създаване на банка, която да бъде заложена в мощни компютри.

Експерти смятат, че ядреният сценарии от „Армагедон“ може да превърне грамадна космическа скала в множество големи метеорити, които да нанесат сериозни щети на Земята. „Заплахата от сблъсък на нашата планета с голямо космическо тяло е много малка. Факт е обаче, че не е изключено астероид да ни удари някога. Това вероятно ще се случи, защото вече е ставало“, заявява за изданието „Вайс“ Брус Бетс, научен директор на неправителствената организация „Планетарно общество“. Той посочва, че най-ефикасният метод е да се промени траекторията на полета на заплашващия Земята обект като се използват мощни реактивни двигатели, инсталирани на повърхността му. Той смята, че САЩ и Русия и в момента разполагат с потенциал да организират съвместна космическа отбрана. „Не трябва да се оставим в ролята на динозаврите“ посочва Бетс.

Двете страни вече са работили заедно“, припомня историкът от Университета „А§М“ в Тексас Джонатан Копърсмит. „Създаването и експлоатацията на международната орбитална станция е доказателство затова“, казва той.

Много учени от години обвиняват НАСА, че подценява проблема. Като всяка друга голяма държавна организация и космическата агенция страда от бюрократични бариери, които бавят много важни проекти. Астрономи от много страни по света обаче се обединиха още преди години във Фондацията Б612, която бе създадена с идеална цел и има основна задача да построи инфрачервен телескоп, който да бъде изведен в Космоса. Той може да засича опасните обекти достатъчно рано, за да даде възможност те да бъдат неутрализирани. „Наблюденията на астрофизици по света дават основание да се смята, че съществуват около 1 милион астероиди, които са достатъчно големи да разрушат голям град на планетата. Засега следим само 1 на сто от тях“, се казва в декларация на фондацията. Упоритата работа на нейни членове най-накрая се увенча с успех и през 2014 г НАСА се ангажира да отпусне 450 милиона долара за изграждането на телескоп, който ще наблюдава от орбита Космоса в областта на спектъра на инфрачервените лъчи.

След създаването на Координационното бюро за планетарна защита, сега битката е да бъде убеден Вашингтон да отпусне повече пари за бюджета на организацията, която засега разполага с едва 50 милиона долара. Тези пари не стигат за изстрелване на ракета носител, която да изведе инструмента в Космоса. Те обаче са достатъчни да се финансира работата на учените в организацията. Когато пък бъде готов телескопът на Б612 най-вероятно ще се намерят частни организации като „Спейс X” на Елън Мъск и „Блу Ориджин“ на шефа на „Амазон“ Джеф Безос, които да го качат в орбита за много по-малко пари, отколкото НАСА.