Липсата на доверие в съдебната система и във върховенството на закона лишава България от инвестиции, заяви днес заместник-председателката на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

"Инвестициите у нас остават сред най-ниските в ЕС", каза тя в разпространен до медиите коментар за пулбликуваните вчера икономически прогнози на Комисията. 

"Европейската комисия дори заложи малко по-песимистични очаквания в това отношение, отколкото имаше през ноември миналата година", каза още Георгиева. "Това е ясен сигнал за необходимостта да се действа решително и най-сетне да бъдат осъществени дълго отлагани реформи, да се създаде доверие в съдебната система и върховенството на закона и да се подобри цялостната бизнес-среда. За по-сериозен растеж ни е нужен приток на капитали – а той зависи от фактори като доверие и предвидимост".

Комисията посочи, че "предпазването от риск и неподкрепящата бизнес среда" теглят надолу частните инвестиции в България . Публичните ще намаляват с приключването на европейски проекти през тази и следващата година, пише в прогнозата. Затова Брюксел очаква растежът да се забави от 2,2% за 2015 година до 1,5% през 2016 година.

Георгиева подчерта положителните тенденции в развитието на българската икономика през миналата година - ръст на БВП над очаквания, здрави публични финанси, нарастването на износа, вътрешното потребление и заетостта, както и признаците за бавно възстановяване на европейската икономика за четвърта поредна година.