Известният банкер Левон Хампрацумян коментира пред бТВ информациите, че за последния месец влоговете в банките са се увеличили с 500 млн. лв.

"Защо да нямаме пари? Както е казал Мечо Пух - едни могат, други не могат. Ние все пак сме член на ЕС, 2 млн. българи работят в ЕС, други българи тук са достатъчно успешни. Няма нужда да се вглеждаме само в най-бавния кораб в ескадрата. Трябва да се грижим и за онези, които теглят флотилията", каза Хампарцумян.

Той поясни, че част от тези събрани 500 млн. лв. вече са използвани за даване на други кредити.

Според Хампарцумян цената на кредитите у нас сега е по-ниска, отколкото е била пред кризата през 2008 г. Тогава обаче хората са били по-ентусиазирани и по-уверени в бъдещето и са теглили кредити по-лесно.

"Неразумните персонални решения никога няма да свършат. Но българинът като цяло е консервативен по отношение на кредитите, не правим големи глупости", каза Хампарцумян.

Той посъветва всеки, който ще тегли кредит, да се запознае достатъчно добре с условията по него.

Хампарцумян коментира и факта, че основният лихвен процент според статистиката на БНБ е 0,00% за февруари. Според него това е публичен намек от страна на БНБ, че условията към момента са подходящи за теглене на кредити.

Същевременно това е една тенденция и в еврозоната, и в света за изключително ниски лихви. Това е начинът централните банки да кажат на реалния сектор: „Потребявайте, инвестирайте, взимайте кредити, харчете парите”. Реалният сектор обаче, понеже е предпазлив и „парен каша духа”, в годините след кризата отказва да бъде толкова ентусиазиран”, обясни банкерът.

Хампарцумян не коментира засекретяването на доклада на американците, разследвали КТБ.

"Трябва да питате министър Горанов какви са мотивите да направи това нещо. Ако има рационални мотиви, може би всичко е наред. Той може да бъде важен компонент в изясняване на истината, но има един куп други въпроси, които не са засекретени и можем да зададем. Обществото през журналистите, които търсят истината, трябва да се помъчат да сглобят пълната картина на това нещо".

По отношение за курса на долара, банкерът заяви, че прекалено много фактори влияят на курса на долара. В момента тенденцията е доларът да бъде по-силен, защото американската икономика се възстанови значително по-добре, отколкото европейската, обясни още Хампарцумян.