Спешно финансиране от поне $1,8 млрд. за борба с вируса "Зика", е поискала администрацията на американския президент Барак Обама от Конгреса на САЩ, предаде извънредно Ройтерс. 

По данни на Панамериканската здравна организация вирусът, който се разпространява чрез ухапване от комари, вече е засегнал 26 страни в Северна и Южна Америка, а Центърът за контрол на заболяванията в САЩ е докладвал над 50 случая на американци, внесли заразата след пътуване до засегнатите райони, допълва Би Би Си.

Поисканите средства ще бъдат разпределени между три ведомства - Министерството на здравеопазването, Агенцията за международно развитие и Държавния департамент, уточнява в официално съобщение Белият дом. Предвижда се парите да бъдат похарчени за разработването на ваксина срещу вируса, за подпомагането на програмите за контрол на разпространението на комари, както и за здравно обслужване на бременните с ниски доходи. 

Част от парите могат да бъдат предоставени и на трети страни, засегнати от "Зика", за да ограничат популацията от комари или да предотвратят евентуална епидемия на своя територия. 

На този етап заплахата от "Зика" е голяма, защото все още няма разработена ваксина срещу заболяването, нито ефективно лечение на болестта, а учените свързват вируса с развитието на мозъчни малоформации сред новородените (известни като микроцефалия).  

Страховете от разпространението на епидемията извън териториите на Латинска Америка се увеличават с настъпването на по-топлите месеци в северното полукълбо, когато условията за разпространение на комари стават по-благоприятни и борбата с вируса ще бъде изключително трудна. 

Преди броени дни Световната здравна организация съобщи за първия случай на бременна европейка, диагностицирана със "Зика" в Европа, а в събота Бразилия мобилизира цялата си армия, за да унищожи комарите по домовете и офисите на територията на страната.  

От началото на миналата седмица "Зика" е със статут на глобална заплаха, подобна на ебола, а в Тексас беше регистриран и първият случай на предаване на заразата по полов път.