3 милиона 586 хиляди 777 лева и 76 стотинки. Точно толкова е изплатило българското правителството на избрани от него медии в последните дни на миналата година. Данните са от публикуваните справки за изпълнение на комуникационните планове по оперативните програми. Правителството спря да публикува тези данни през август миналата година, но сега е компенсирало наведнъж с данни за всичките месеци до края на 2015 година.

Тези пари са за програмно време в телевизии и радиостанции. Те се разпределят напълно произволно – без обществени поръчки, според избора на съответния управляващ орган, т.е. министър.

ПАРИТЕ ЗА МЕДИИ: ТЕ ЗНАЯТ МНОГО ДОБРЕ КАК ГИ ПЕЧЕЛЯТ

Най-много пари през декември е раздала оперативна програма „Транспорт“, която е към Министерството на транспорта на Ивайло Московски – за декември от там към някои медии са заминали 1 240 206 лева и 99 стотинки. След него се нарежда Лиляна Павлова с оперативна програма „Регионално развитие“ - 1 085 671 лева и 8 стотинки. Съвсем малко назад е „Конкурентоспособност“, която е към икономическото министерство на Божидар Лукарски – 932 042 лева и 22 стотинки. „Околна среда“ на Ивелина Василева е раздала предколедно на медии 322 917 лева и 47 стотинки, а в дъното по „щедрост“ е Ивайло Калфин с „Човешки ресурси“ и 5 940 лева. Това обаче си има обяснение – социалното министерство е изплатило по-рано през годината договорените директно с медии суми.

За цялата 2015 година министрите са раздали на телевизии и радиостанции без търг общо 6 744 938 лева и 53 стотинки. Това обаче са сумите само по подписани през годината договори, а суми са се изплащали и по договори от предишната година.

Ето какви суми за раздали отделните министерства за медии през декември и за цялата 2015 година:

Шампион в предколедното получаване на правителствена помощ е БНТ със 712 хиляди лева, следвата от бТВ със 700 хиляди. Отделно обаче бТВ радио е получило 81 хиляди. България ОН ЕР е с „коледен подарък“ от почти 640 хиляди, а Нова – с малко над 520 хиляди.

Ето кои медии и по колко са получили през декември:

Класирането обаче е различно, когато се погледнат всички изплатени суми по договори за 2015 година. Нова телевизия излиза начело с почти 1 милион и 400 хиляди лева. На второ място е бТВ с почти 1 милион и 200, в които влизат и парите за бТВ радио. БНТ е с над 800 хиляди лева, България ОН ЕР с 660 хиляди, Дарик радио с над 600 хиляди. С близо по 200 хиляди лева са групите от радиостанции около БГ радио и ФМ плюс. Сред избраните е и радио К2 на Илияна Беновска с общо 157 хиляди лева за миналата година.

Ето кои медии по колко са получили общо по договори за 2015 година:

От влизането на България в Европейския съюз раздадените без регламент и без обществени поръчки пари за телевизии и радиостанции доближават 100 милиона лева.

В програмата на правителството на ГЕРБ и Реформаторския блок бе записано:

"Въвеждане на координационен механизъм за разходване на публичния ресурс за медиите по ясни правила без опити за оказване на политическо влияние".

Това не само, че не е направено, но и при приемането на новия Закон за обществените поръчки мнозинството остави изключението – няма да се провеждат обществени поръчки, когато властта си купува програмно време. Това ще продължи да става на тъмно. Въпрос за зрителите и слушателите е дали тези пари правят програмите по-приятелски настроени към правителството.