Почетният председател на Българския студентски клуб към Университета на Кеймбридж Румен Чолаков изпрати открито писмо до ръководителката на правителствената пресслужба Севделина Арнаудова. Отново става дума за срещата на министър-председателя Бойко Борисов със сънародници в българското посолство в Лондон миналата сряда.

ПЪЛЕН ЗАПИС: СРЕЩАТА НА БОРИСОВ В ЛОНДОН

По-късно случилото се бе определено от Арнаудова като „добре организиран сценарий“. Сред питащите бяха и студенти, които подкрепят кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН и искаха да научат защо правителството не я номинира.

"Три дни по-късно, в интервю по бТВ, Вие, изказвайки се в качеството си на държавен служител – ръководител на пресцентъра на правителството – заявихте:

Не може един младеж на 20 да прочете един апотеоз за работата на Ирина Бокова” и продължихте с твърдението, че това е нагласено и някой го дирижира.

Г-жо Арнаудова, тези младежи в момента следват висше образование по физика в университета на Кеймбридж, Великобритания и са членове на българския студентски клуб в Кеймбридж.

Те са необременени, млади, мислещи хора. Може би това Ви учудва, а може би дори и дразни, но зад тях не стои никой, никой не им диктува и те не служат на никого", се казва в откритото писмо.

АРНАУДОВА: ТОВА БЕШЕ ДОБРЕ ОРГАНИЗИРАН СЦЕНАРИЙ

По-нататък Чолаков припомня, че Българският студентски клуб в Кеймбридж още на 14-и декември е отправил отворено писмо до премиера Борисов, с което подкрепя кандидатурата на Бокова.

ДАНИЕЛ МИТОВ: НОМИНАЦИЯТА НИ ЗА ШЕФ НА ООН Е ЯСНА ДО ДНИ

"Г-жо Арнаудова, това Ваше изказване беше обидно към нас като организация, като български граждани и избиратели – Ваши работодатели. В една демократична държава гражданите имат право да правят изказвания към законно избраното правителство и неговите представители, а Ваше задължение е да ни изслушвате и да отговаряте на тях – именно това се опитаха да Ви покажат хората в Лондон.

Настояваме да получим от Вас незабавно и публично извинение за това Ваше изказване – както към момчетата, които ви зададоха този въпрос, така и към нас като организация.

Не подценявайте младите, г-жо Арнаудова. Ние можем да мислим също, понякога и не по-лошо", завършва писмото на Чолаков, подписан като почетен председател на CantaBulgaria – клубът на българските студенти в Кеймбридж.