Двама от останалите живи членове на легендарната рок група Pink Floyd Роджър Уотърс и Ник Мейсън написаха открито писмо до всички свои колеги, които планират да изнесат концерти в Израел през 2014 г. Повод за акцията им е новината за предстояща изява на ветераните Rolling Stones в еврейската държава. 

"Изнасянето на концерт днес в Израел е все едно да свириш в южноафриканския курорт Сън сити по времето на Апартейда", казват Уотърс и Мейсън. 

Те подкрепят движението BDS - Boycott, Divestment and Sanctions (Бойкот, лишения и санкции), което цели да притисне Израел да спазва правата на палестинците, да освободи окупираните територии и да позволи на арабските бежанци да се завърнат по родните си места.

Роджър Уотърс е известен със силната си ангажираност към редица каузи през годините. Той изнесе концерт и в София на 29 август миналата година. В разгара на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, Уотърс изписа на стената зад него "О-став-ка" по време на изпълнението на песента Mother от легендарния албум The Wall.