НИЯ КАРАДЖОВА

Смартфонът и таблетът изместиха кукли и автомобилчета и вече са най-любимите играчки на децата под осем години. Това сочи проучване на Центъра за безопасен интернет, направено в световния ден, посветен на безопасността на мрежата.

Според проучването много от децата под осем години вече имат и профили в социалните мрежи, направени от родителите им. Самите родители в анкети твърдели, че това помага на децата им да общуват по-добре със свои връстници. Стана ясно, че има дори деца, които използват мрежата, за да печелят пари. Малчуган например научил от родителите си как се създават фейсбук профили и ги правел на приятелчетата си срещу 50 стотинки парчето.

Големият проблем според служителите на Центъра е в това, че никой не учи децата как да се пазят от опасностите в мрежата. В детската градина таблетите или се забраняват, или с тях се работи безконтролно. Някои родители ограничават ползването на смартфона до няколко часа дневно, но не дават на детето си съвети какво да прави, за да се предпази от опасности в мрежата, казаха от Центъра. Имало и такива ,които „правели изключение“ и позволявали таблетът да се изнася навън, тъй като всички малчугани на детската площадка имали подобни играчки.

Преди време се говореше мобилните телефони да бъдат забранени в училище, но най-накрая директорите се отказаха да въвеждат такава забрана, защото стана ясно, че няма да бъде спазена.