Вицепрезидентът Маргарита Попова коментира пред bTV дейността Христо Иванов като правосъден министър.

"Христо Иванов беше министър с много амбиции, но без покритие", заяви Попова.

Според нея Иванов не е познавал технологията на работа на съдебната система. Попова изтъкна, че подобен недостатък има и наследничката на Иванов Екатерина Захариева. Според нея Захариева трябва да намери "работеща формула за важните законодателни промени". Попова също е бивш правосъден министър. А Захариева бе шеф на кабинета на президента преди да поеме правосъдното министерство. Държавният глава няколко пъти изразяваше най-положително отношение към работата на Иванов.

Вицепрезидентът коментира и разминаванията, които се забелязват между нея и прездидента Росен Плевнелиев.

"Президентът и вицепрезидентът са екип още от предизборната кампания. Те влизат и си отиват като екип. Ние вървим в една посока, а именно тази, която ни чертае Конституцията. Никой няма право да сменя посоката, която чертае българската конституция".

Така Попова отговори на въпрос дали ще са кандидатира самостоятелно за президент на предстоящите избори.

"Имаше моменти, когато от нашата институция излязоха неподходящи думи. Не бива ние да казваме кой и кога трябва да си подава оставка. Аз ще помагам до края на нашия мандат все повече хора да припознават президентската институция като институцията на българските граждани", добави Попова.

Според Попова в България не трябва да се говори за евроатлантическите ценности абстрактно.

"Трябва да говорим конкретно за нашите ценности, които са част от европейските. Надявам се, че всички, задаващи се политически проекти на хоризонта, ще работят в името на националната ни сигурност. Не трябва да разсъждаваме за интересите на другите държави, а да мислим върху стабилна доктрина на България, където да е разписано кой е националният ни интерес", поясни вицепрезидентът.