Номинацията на настоящата шефка на ЮНЕСКО Ирина Бокова за български кандидат за председател на ООН стана въпрос №1 в парламента днес - и партиите реагираха с готовност. ГЕРБ, ДПС и БСП почти аплодираха решението, позицията на АБВ бе ясна от седмици, и макар да изказа съмнения, Валери Симеонов от ПФ все пак каза, че ще подкрепи кандидатурата.

ГЕРБ, БСП И ДПС С ОВАЦИИ ЗА ИЗДИГАНЕТО НА ИРИНА БОКОВА

Единствено Реформаторския блок активно не коментира въпроса - защото още не бил обсъден в групата, искали да имат общо решение. Това обясни Найден Зеленогорски.

Клуб Z обаче научи, че въпросът не е обсъден, защото има твърде различни мнения по въпроса. Потърсихме Мартин Димитров, който е в Блока като представител на гражданската квота.

 

Г-н Димитров, как ще коментирате номинацията на Ирина Бокова за председател на ООН?

За мен това е грешка на правителството, защото кандидатурата на България трябваше да бъде кандидатура, която би могла да получи подкрепата на цяла Източна Европа, а знаете колко много пострада Източна Европа от комунизма. Така че тази кандидатура не отговаря именно на този критерии, и съответно много намаляват шансовете за успешен избор, това е моето лично мнение. българия трябваше да представи кандидатура, която е безупречна от гледна точка на връзка с комунизма. 

Кой смятате, че може да се впише в тези критерии?

Ако трябва да избирам между възможните кандидати, аз бих избрал Кристалина Георгиева.

Тя обаче отказа, или по-скоро заяви други планове за кариерата си.

Ако един човек не усеща достатъчно подкрепа, понякога отказва номинацията.

Това е ваше лично мнение - а защо Реформаторския блок още не изказва мнение, за разлика от всички останали партии?

Искахме да го поставим въпроса на група, но не знам защо... Блокът трябва да има категорична позиция по темата, аз не виждам лично никакво колебание. Ситуацията е ясна.

Вие не виждате колебание, а колебание в колегите ви?

Не би трябвало да има.