Американският президент Барак Обама и германската канцлерка Ангела Меркел заплашиха днес с нови и по-строги санкции Русия, ако тя не промени поведението си в Украйна, предаде АП.

Двамата обявиха намеренията си на пресконференция в Белия дом. Меркел пристигна на официална визита в Съединените щати.

"Няма да имаме друг избор, освен да наложим нови и по-сурови санкции, ако Русия провали президентските избори в Украйна, насрочени за 25 май", заяви Обама.

"Бъдещи санкции ще бъдат неизбежни", допълни Меркел.

Според Обама руският президент Владимир Путин трябва да бъде разубеден от сегашния си курс. 

Двамата лидери заявиха също, че предпочитат кризата в Украйна да бъде разрешена по пътя на дипломацията. Обама каза, че Путин е свободен да предложи своята гледна точка за ставащото в Украйна, но не е приемливо Кремъл да смята, че че има правото на вето върху решения, взети от законно избраното правителство в Киев.

Часове преди срещата Меркел-Обама стана ясно, че т. нар. Споразумение за нешпиониране между САЩ и Германия пропадна, съобщи в. „Ню Йорк таймс“.

Това бе първата среща помежду им след разкритията на Едуард Сноудън. Бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност (АНС) изнесе секретни данни, че американските разузнавателни служби са подслушвали телефона ѝ.

Берлин и Вашингтон няма да си поделят разузнавателни данни, твърдят висши германски официални служители.
Двете страни така и не успели да постигнат споразумение по въпроса въпреки дългите тайни преговори. Това довело до размяна на тежки взаимни обвинения.

Най-лошото е, че това се случва в момент, в който Вашингтон и Берлин поне за малко се опитват да забравят скандала с подслушванията. По-важното за двете държави в момента е единството срещу Русия заради украинската криза. И Обама, и Меркел ще се опитат да покажат, че са се разбрали да накажат Москва и да накарат президента Владимир Путин да бъде по-сдържан.

Въпросът с подслушванията остава чувствителен в Германия. Причината е, че Обама обеща, че американските служби вече няма да шпионират Меркел, но той не спомена името на нито един немски политик повече. Това поражда опасения, че щатските шпионски централи може би продължават да подслушват останалите лидери на страната.

В продължение на месеци висши германски служители заявявали пред САЩ, че Меркел не може да пътува дотам, ако не бъде постигната резолюция, включително нещо, което немците нарекли „възстановяване на доверието между съюзниците“.
Разговорите ударили на камък още в началото. От Берлин поискали „споразумение за нешпиониране“, което да забрани на САЩ да извършват шпионска дейност на германска територия. Това довело до серия тежки нападки между съветничката по сигурността на Обама Сюзън Райс и германския й колега Кристоф Хойсген.

Райс заявила, че САЩ нямат такова споразумение с нито един от близките си съюзници. Сред тях били дори Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия, които заедно със Съединените щати образуват Петте очи – групата англофонски държави, обвъзрази с договор за сътрудничество и размяна на разузнавателна информация чрез прехващане на сигнали. Според нея такъв договор с Германия ще бъде прецедент, който всеки друг важен европейски съюзник, заедно с Япония, Южна Корея и други страни, ще иска да подпише.

Германците решили да искат споразумение за подобряване на размяната на разузнавателни данни. От двете страни участвали Райс и Хойсген. През януари 2014 г. обаче Берлин прекратил разговорите. Немците заявили, че ако споразумението не включва „нешпиониране“, което е важна политическа необходимост за Меркел – не си струвало то да бъде подписвано.

„Германия дръпна щепсела“, обобщава пред „Ню Йорк таймс“ висш служител на Агенцията за национална сигурност.