"Докладът на парламентарната комисия за КТБ отдавна е внесен в деловодството на НС, всички изводи и препоръки са осъществени. Една от тези препоръки беше именно промяна в законодателството."

Това заяви днес пред бТВ депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която оглавяваше комисията за разследване на случая "КТБ".

„Нашата задача беше да установим как е функционирала тази банка, да видим дали тя е източвана, дали е функционирала като кредитна институция или пирамида. Установихме, че не е функционирала нормално и, за съжаление, това е ставало с мълчаливото съгласие на много други институции”, допълни тя.

И продължи:

"Имаше и един гуверньор на БНБ, който танцуваше и пееше със същия господин, който в момента е тиражиран като изгнаник", каза Атанасова и попита къде е в момента този гуверньор.

Тя увери, че комисията се е опитала да реши всички проблеми, които поставила КТБ пред нея.

Атанасова няма представа как функционират синдиците и не може да отговори дали списъкът е променян и дали някой е оказвал натиск.

„Ние сме позволили на синдиците, на фонда за гарантиране на влоговете, чрез законодателството за банка в несъстоятелност да бъдат осветлени всички, които са имали кредити при преференциални условия", каза депутатката.

Тя се застрахова, че във всяка работа може да се допусне и техническа грешка. Трябва да се търси обяснение от тези, които изготвят списъците.

АДВОКАТ НА ВАСИЛЕВ: КЪДЕ СА ПАРИТЕ НА ДЕЦАТА НА МАРГАРИТА ПОПОВА?

Атанасова коментира и твърденията на адвоката на Цветан Василев, че роднини на вицепрезидента Маргарита Попова имат големи депозити:

„Допускам, че може от интерес на представляващия Цветан Василев да се говорят такива неща. Не мога да твърдя вярно ли е или не. Предполагам, че госпожа Маргарита Попова ще вземе отношение.”

Според Атанасова по-важно е, че ГЕРБ не е сред тези, които са обявени за вложители или кредитополучатели.

"Наистина беше тиражирано в обществото, че политическата класа крепи тази банка, че там са авоарите на политиците. В крайна сметка се оказа, че политиците са много малко в този списък и аз не виждам наистина нищо лошо хората да имат депозити в една банка, която и според БНБ е функционирала нормално", смята Десислава Атанасова.

Според нея когато се споменават конкретни имена, е редно да се покажат и някакви факти, подкрепящи тези твърдения. Не бивало в общественото пространство да се подхвърлят имена без данни за това дали е истина или не.

„Когато работеше нашата комисия, ние имахме всички данни за всички юридически лица, за да докажем, че тази банка наистина е източвана. Със списъци с физически лица не сме се занимавали в този контекст и то не беше възможно, защото тогава имаше закон за кредитните институции, който не ни позволяваше. Именно след работата на нашата комисия направихме предложение и банковата тайна падна.”

МИХАИЛ МИКОВ: СПИСЪЦИТЕ СА ЧАСТ ОТ ПЛАНА ЗА РАЗТУРЯНЕ НА ВСС

В крайна сметка станало ясно кой има най-много депозити в КТБ.

"Не твърдя, че тази банка не е привличала депозанти. Видно е от списъците кой има най-много депозити и това не са политиците, а магистратите. Няма проблем да имаш депозит, но се радвам, че НАП се самосезира и ще се правят проверки предимно на чиновниците, които имат необосновано високи депозити. Имаше едни хора с по 5 милиона държавни чиновници.маше едни хора с по 5 милиона държавни чиновници, Това нормално ли е? Това нормално ли е?", попита Атанасова.