Българският футболен съюз е отказал бърза процедура по жалбата на "Литекс" в Арбитражния спортен съд (КАС) в Лозана срещу изваждането на отбора от "А" група. Според адвоката на "оранжевите" по казуса Радостин Василев, КАС е можел да се произнесе до 20 февруари, най-късно до 26-и. 

"Литекс" се надяваше да продължи да играе в елита и през пролетта, назначи Любослав Пенев за треньор и отиде на подготовка в Испания. Клубни шефове обявиха, че има сериозен шанс за оставане в "А" група. Сега обаче е абсолютно сигурно, че по-следващия уикенд шампионатът ще бъде подновен без "Литекс".

В същото време Василев обещава "тежка битка" и "изненади" на БФС.

Вижте какво написа популярният в спортните среди адвокат в профила си във фейсбук - без редакторска намеса: 

"БФС отказа спорът с Литекс да се разгледа по бърза процедура в КАС и да е налице окончателно решение до 20.02. или най-късно до 26.02. Това не е фатално, а показва страх.

Това поведение на БФС не кореспондира със заявеното от няколко отговорни фактора в централата желание за бързо разрешаване на проблема и желание за безпристрастност.

БФС е единствената федерация в света, която в подобен казус би заела подобна позиция. Всяка федерация би търсила бърза яснота относно реда и начина за провеждане на остатъка от шампионата, броя на отборите, разпределението на рекламните и TV права, броя на изпадащите отбори, броя на точките на останалите отбори.

Очаквам съвсем скоро БФС да оспори юрисдикцията на КАС, което ще е изключително недобросъвестно поведение на съюза към своя член ЛИТЕКС, който една седмица преди това е бил насочен към КАС именно от БФС -реферирам към точка 2 от отказа на БФС да подпише арбитражно споразумение с Литекс.

Ако БФС оспори юрисдикцията на КАС, това поведение може спокойно да се нарече "Гавра".

Битката този път ще е тежка. Ще има изненади!!!"

Преди два дни КАС даде ход на делото на "Левски" срещу БФС заради решението да се анулират точките на "Литекс", а не да се присъдят служебни загуби на тима. Интересно е дали в този случай ще има решение до 20 февруари, тъй като сега "Лудогорец" има 5 точки аванс пред "сините".

Ако КАС се произнесе в полза на "Левски", челниците ще продължат битката за титлата при равен актив.