ВСС публикува екшън плана си за действие по негативния доклад на ЕК, след като днес кадровиците на Темида го гласуваха единодушно.

В три основни подраздела - "Независимост, отчетност и етика на съдебната власт", "Стандарти в съдебната система" и "Борба с организираната престъпност" са набелязани точки и подточки, кой носи отговорност и срокове. Повечето от тях са до декември 2016 г.

По първа глава ще се прави отново мониторинг и анализ на системата за случайно разпределение на делата, макар че на практика от 1 октомври 2015 г. бе вкарана в експлоатация чисто нова. Съветът отново ще прегледа правилата за избор на административни ръководители и ще изготви нова методика за атестирането, както и ще предприеме "действия по уеднаквяване на противоречивата практика при попълване на единния атестационен формуляр".

За пояснение - в доклада на ЕК бе обърнато внимание, че Съветът прилага много неясни и мъгляви критерии.

ВСС отново ще умува и над "Извеждане на проблеми от възможен системен характер, на базата на доклада от извършената проверка в СГС, и проверка за евентуалното им наличие в други органи на съдебната власт". Макар че всъщност докладът беше факт в началото на 2015 г...

Втората и най-голяма глава - за стандартите в системата, включва, че ще се оптимизират щатът в органите на съдебната власт, нормативната уредба с цел по-равномерно разпределение на делата, прословутата съдебна карта, която така и все не се променя, ще се внедри единна деловодна система. ВСС освен това ще провежда постоянен мониторинг как се прилагат правилата за натовареност на съдиите и прокурорите и ще анализира резултатите на полугодие и на годишна база.

Сред обещанията е и митичното електронно правосъдие, или - Единен електронен портал на съдебната власт.

Има и такива подточки:

Надграждане на Единния електронен портал за съдебната власт.

Както многократно се е споменавало, този състав на Съвета ще работи и за това следващият вече да се избира електронно.

По една от най-тежките критики в доклада на ЕК - Съветът ще анализира дисциплинарната си практика за периода 03.10.2012 г. до 31.12.2015 г., т.е. от встъпването си в длъжност.

Кадровиците ще проучат и практиката на Върховния административен съд, който както е известно често отменя решения, свързани с дисциплинарните производства.

ВСС ще прецизира правилата си за дисциплинарна дейност, а също и ще подготви предложения за законодателни промени и допълнения на Закона за съдебната власт в тази област.

Глава "Борба с организираната престъпност" съдържа следните три точки:

- Наблюдение на продължителността на наказателния процес (досъдебна и съдебна фази), и анализ на проблемите и възможностите за повишаване ефективността и качеството на правосъдието;

- Да се приеме пътна карта за решаване на неотложните проблеми на съдебните експертизи във всички области на правораздаването;

- Изготвяне на Закона за вещите лица, преводачите и тълковниците.

Крайните срокове и за трите са до Нова година.

Целия план може да прочетете тук.