„Дами и господа, засякохме гравитационни вълни. Направихме го!“ – каза физикът от Калифорнийския технологичен институт Дейвид Ритц и така обяви, че практиката е потвърдила теоретично допусканите от Алберт Айнщайн гравитационни вълни . Така беше доказана  не само неговата хипотеза за деформации във време-пространството, но и мисълта му, че въображението е по-важно от знанието.

На пресконференция учени от три водещи американски института съобщиха, че направеното от Айнщайн допускане преди един век, вече е потвърден научен факт, който  физикът от университета Корнел Сол Теуковски определи като едно от най-великите открития през последните 50 години.

Засечените гравитационни вълни са предизвикани от сблъсъка на две черни дупки, кои са 30 пъти по-големи от Слънцето и са на разстояние 1,3 млрд. светлинни години от нашата планета. Два лазера, разположени в щатите Луизиана и Вашингтон, са регистрирали явлението. Физикът Кип Торн го описва така:  „Сблъсъкът на черните дупки произведе гравитационни вълни, които създадоха стихийна буря във времето и пространството. Това беше буря, която ту ускоряваше, ту забавяше времето отново и отново, а пространството се огъваше насам и натам.“ „Всъщност чувахме тупкането на вълните, можехме да ги включим на говорител и да слушаме движението на черните дупки“ – обясни Матю Евънс от Масачусетския технологичен институт.

Допускането за съществуване на гравитационни вълни Айнщайн прави през 1916 година в своята Теория на относителността. Точно след 100 години те вече не са само научна хипотеза. „Това е Свещеният граал на науката“ – казва астрофизикът Карлос Лусто от Технологичния институт Рочестър. „ Последният път, когато се е случило нещо от толкова голямо значение, е било през 1888 година, когато Хайнрих Херц доказва експериментално електромагнитните вълни, предсказани в уравнението на Джеймс Максуел през 1865-та“  - добавя Том Маклийш от Университета в Дъръм.