Поредното дело срещу Гриша Ганчев и неговата 9-членна "организирана престъпна група", укрила над 711 хил. лв. ДДС (според обвинителния акт), протече днес в познатия дух на ведрост, хумор, сатира и забава.

Първо, не се разбра защо, като свидетел в Специализирания съд бе призована фризьорка, съпруга на един от обвиняемите за помагачи в сложните финансови далавери - Тодор Симеонов. Тя, естествено, каза, че ще се възползва от законовото си право да не свидетелства срещу мъжа си и бе освободена.

Последен за деня пък бе Николай Кралев, чието единствено отношение към случая е, че през 2012 г. направил 3-4 курса със захар, собственост на "Литекс комерс" от бургаския захарен завод до склада на свой приятел - търговец. Младото момче надълго започна да обяснява как вече е прекратил бизнеса си и дори въпросният приятел навремето му бил обещал, че ще му купи камиона. После обаче размислил, защото не бил доволен от техническото му състояние... Ако трябва, Кралев щял да покаже предварителния договор за покупко-продажба на МПС-то.

След като прокурорът зададе няколко казионни въпроса - коя година с какво се е занимавал, колко курса е направил, защитата не прояви никакъв интерес към Кралев.

"Имаме само един въпрос - защо е повикан този свидетел - подвикна от залата адвокатката на Ганчев Татяна Дончева. - Няма ли някой, който да види списъка - кой му трябва на обвинението, както по повод този, така и на 10 абсолютно излишни предишни свидетели. За да не въртите командировъчни напълно безсмислено", обърна се тя вече към съда.

"Ама важно е за камиона да знаем. Кво е станало - счупен ли е, не е ли счупен", включи се от залата и самият Гриша Ганчев.

В СЪДА ЗВЪНВА ТЕЛЕФОН... ГРИША ГАНЧЕВ: "БОЙКО БОРИСОВ ЛИ СЕ ОБАЖДА?"

Адвокат Васил Василев (защитник на изпълнителната директорка на "Литекс" Емилия Станоева) отговори на колежката си Дончева:

"Видяхте ли защо е призован - за камиона да ни разкаже."

"Ама можеше и за баба му да питаме...", подметна някой от другите над 10 адвокати.

Преди това обаче двама свидетели - Мария Кръстева, ръководител продажби на Бургаски захарен завод (БЗЗ) и търговски представител на "Литекс", и Добромир Иванов, главен счетоводител на фабриката край морето, разказаха своята версия за технологията на случилото се, което според обвинението е търговия без издаване на фактури.

Към 2012 г., за когато е обвинението, БЗЗ е имал договор за ексклузивна продажба с "Литекс комерс", т. е. - фирмата на Ганчев е била единственият им клиент, който изкупува цялата продукция. Всичката готова захар се е държала в общ склад и когато "Литекс" плати поредно количество, се знаело, че тази и тази "фигура", т. е. - купчина, че вече е тяхна собственост. Заводът имал договор с "Литекс", че до 6 месеца - докато те си намерят клиенти, им държи стоката без наем, а после такъв се дължи.

Към Нова година 2012 г. в БЗЗ освен готовата захар, с която складовете били пълни догоре, имало и около 8000 т внесена, но непреработена суровина, стана ясно от думите на Иванов. Понеже пък заводът работи с лиценз от Министерството на земеделието, те биха ги глобили, ако не рафинират до определен срок внесената от чужбина стока.

Затова ръкводството на производителя - за да си изпълни квотата и да има къде да складира продукцията, апелирало "Литекс" да се раздвижат и, доколкото Иванов знае, те сключили спешни договори с техни контрагенти, за да я изнесат и сложат в техни складове. Такива са всъщност двете фирми, с които "Литекс" направил договори за отговорно пазене и един договор за периодична доставка. Техните шефове също са сред обвиняемите за организирана престъпна група.

На практика обаче тази захар си оставала собственост на "Литекс комерс" - няма покупко-продажба от това, че я слагаш в склад на своя дългогодишен контрагент, поясни Кръстева. "Литекс" си плащали наем за това, а когато съответният по-дребен търговец извади поредната сума, придобивал съответно количество, за което вече имало надлежни фактури. Затова и нямало документи, когато поради неотложност "Литекс" просто преместили своято стока от Бургас в пловдивските складове на "Лозев" ЕООД и още една фирма. т. е.- нищо не е укрито, каза Кръстева.

Освен това в складовете на Бургаски захарен завод от септември 2011 г. натам "поради разбираеми атмосферни условия" влажността започнала се повишава. А през януари (инкриминираният период е от януари до 10 май 2012 г.) се появил теч в единия склад и захарта започнала да става на буци, което наложило спешното ѝ експедиране и да бъде пусната в търговската мрежа. 

След дълги обяснения за бели полиетиленови чували от по 50 кг, какво точно е пишело на тях и как са изглеждали, Мария Кръстева изрази и учудването си от начина, по който полицията обискирала канцеларията ѝ в Бургас на 10 май 2012 г. Според нея ѝ иззели телефона, стационарния компютър и папки, "но само от една голяма етажерка". Във втората стая пък взели само папките от бюрото. Имало и много нейни нареждания, които нямала време да систематизира и подреди - на тях не обърнали внимание.

"Никой не ми отвори чекмеджето. Една много голям част не е иззета", каза жената, която била фактическият отговорник при товаренето на сладката стока от Бургас към клиентите на "Литекс комерс".

Например след обиска лаптопът ѝ също "бил на земята", но не му обърнали внимание.

Делото ще продължи с разпит на свидетели.

ДЕЛОТО ГРИША ГАНЧЕВ: ЧЕРВЕНОБУЗКО, ЛИБИДО И ЕДИН ПОЗНАТ ПРОКУРОР