Световната шампионка в кану-каяка Станилия Стаменова прати писмо до медиите, в което уточнява дали би напуснала България, за да се състезава под чужд флаг и при какви условия.

В последните дни около спортистката се вдигна шум заради изявления, в които Станилия открито изразяваше разочарование от отношението към нея. Тя бе цитирана да намеква, че ако получи добро предложение, може да смени страната. Подобно на други наши спортисти.

През миналата година Стаменова стана №1 в света в дисциплината 200 метра едноместно кану. Дисциплината обаче е неолимпийска, поради което бившата лекоатлетка получи само част от предвидената за титла държавна премия. Кануистката бе класирана на второ място в анкетата "Спортист на годината" за 2015-а.

Тя бе огорчена, че е оставена да се готви без треньор, тъй като Николай Бухалов бил само временен вариант - имал си бизнес. И че финансирането и е недостатъчно. 

Вижте цялото писмо на Станилия Стаменова - без редакторска намеса:

"Уважаеми журналисти, с цялата ми почит към вашата професия, благодарение на която моите европейски и световни успехи достигат до масовата аудитория, за която спортът се изразява единствено във "футбол" и "тенис", а "кану-каяк" звучи като на китайски, много моля думите ми да не бъдат изкарвани от контекста им, с цял да звучат гръмко и фаталистично!

През последната седмица в медийното пространство циркулират заглавия като: "Станилия изоставя България", "Стаменова обидена, ще се състезава за друга държава" и още много други в този дух.

Няма да се отричам от думите си, че се чувствам обидена, огорчена, предадена от създалата се ситуация да провеждам сама подготовката си, от която зависи представянето ми на държавно и европейско първенство, а резултатите, към които се стремя, са такива, че да бъдат отново повод за национална гордост.

И не случайно казвам "национална", защото към днешна дата, макар и без екип до себе си, аз давам сърце и душа за България. Именно поради тази причина и заради това, че като шампионка съм еталон за подражание на цяло едно поколение, жадуващо за емиграция, се чувствам ангажирана да дам яснота по въпроса с вероятността да се състезавам в бъдеще за друга държава. Това би се случило не, защото аз ще изоставя България, а тя мен!

Бих помолила обективно освен отрицателните нотки да се отразяват и подкрепата на Министър Кралев и общите ни цели, които споменах пред вас. Добре, че волята на шампиона е изградена от упоритост и търпение!"