"Важно! Върховният съд на Татарстан току-що ликвидира Асоциация „Агора“ по искане на Министерството на правосъдието. Това е първа ликвидация със съдебно решение. Много се гордеем.“

Това написа в Twitter на 10 февруари ръководителят на международната правозащитна група „Агора“ Павел Чиков. Този туит е исторически, защото това наистина е първият случай, в който руската държава извървява докрай приетата в последните години процедура, която позволява закриване на неправителствени организации.

Според адвоката на „Агора“ Рамил Ахметгалиев правните основания на правосъдното министерство са пълни с груби нарушения на законодателството.

„Министерството на правосъдието основно изтъква следното: „Агора“ формира обществено мнение, явява се чуждестранен агент и предприема действия за напускане на регистъра. Лично не разбирам какво означава това и не мога да ви обясня какво е нарушението“, казва Ахметгалиев пред „Ведомости“.

„Чужд агент“

Става дума за Регистъра на чуждите агенти – едно от нововъведенията на администрацията на Владимир Путин. На 21 юли 2014 година Министерството на правосъдието обявило „Агора“ за чужд агент, защото Асоциацията „участва в политически действия и използва средства на Държавния департамент на САЩ“.

„По това време вече повече от година „Агора“ не бе получавала финансиране от чужбина и поискахме да излезем от регистъра“, разказва адвокатът Ахметгалиев.

„Веднъж ни отказаха. Подготвихме второ заявление. Оставам с впечатление, че въпросът изобщо не е във формалностите, а целта е „Агора“ просто да бъде принудително закрита, но да остане в регистъра“.

По думите на адвоката в съда били представени и „доказателства“ - една статия за публична дискусия между Чиков и главния прокурор на Татарстан, както и три статии на Чиков от сайта на Съвета по човешки права.

"В съда казаха, че информацията продължава да се разпространява, без да е указано, че тя се разпространява от неправителствени организации, които са чуждестранни агенти, а пък „Агора“ не ги сваляла“.

В момента в Асоциацията членуват 35 юристи, които работят в над 40 региона на Руската федерация за защита на човешките права и гражданските свободи. Организацията предоставя безплатна правна помощ.

„В искането на Министерството на правосъдието няма нито един аргумент или довод за това, че Асоциация „Агора“ застрашава националната сигурност, основите на конституционния строй, живота и здравето на други граждани, а пък допуснатите от нея нарушения били непоправими. От деня на създаването си организацията извършва общополезна дейност, нито веднъж не е организирала публични мероприятия, не е оказвала помощ на политически партии и политици, нито е участвала в някакви избори“, допълва адвокатът пред Руската агенция за правна и съдебна информация.

„Греховете“ на организацията

„Агора“ бе създадена през 2005 година в Казан от няколко регионални правозащитни центъра. Юристите им помагали на пострадали от полицейски произвол и от издевателства в затворите. По-късно са защитавали обвиняемите в т.нар. „болотное дело“ срещу организатори на масовите антиправителствени протести през 2012 година, когато бе и „Маршът на милионите“. На всички задържани по време на демонстрациите бе предложена безплатна правна помощ. „Агора“ е защитавала и новосибирския художник Артем Лоскутов, който е един от вдъхновителите арт-протестите, наречени „Монстрации“. От услугите на правозащитниците се е ползвала и Екатерина Самуцевич от пънк групата Pussy Riot.

“Агора“ е представлявала в съда и други неправителствени организации, попаднали под ударите на властта – асоциация „Глас“, Съюза на комитетите на войнишките майки на Русия, Независимата психиатрична асоциация, Руския изследователски център за човешки права и др. Асоциацията представлява руски граждани в 153 дела пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург. В последната година юристите от организацията всъщност работят за ново юридическо лице – Международна правозащитна група „Агора“.

„Започва една игра на котка и мишка. Организация Х ще бъде обявена за чуждестранен агент, появява се организация Y, след това организация X се ликвидира, а пък организация Y се обявява за агент. После идва ред на организация Z”, коментира политологът Алексей Макаркин пред „Новая газета“.

„Още по-трудно ще бъде да се работи като правозащитник. Хората свикнаха да живеят прозрачно, организациите винаги са се гордяли с това, че отчетите им са в интернет. Правозащитниците бяха уважавани от обществото. И в един момент те са принудени да се превърнат в някакви маргинали, които да заобикалят закона – това самите те не го разбират“.

Още по-трудно става за правозащитниците в Русия, защото те са обградени от обществено мнение, което в значителна част наистина ги приема за чуждестранни агенти и врагове, допълна Макаркин.

Днес Международната правозащитна група „Агора“ не е регистирана в Русия и няма никаква връзка с местното законодателство.

„Но, разбира се, ние живеем в Русия и никой не е застрахован от индивидуално преследване, международният ни статут не ни осигурява застраховка срещу това“, казва Павел Чиков, ръководителят на вече закритата „Агора“.