Ще си подам оставката, когато си свърша работата. Това обяви пред бТВ министърът на здравеопазването Петър Москов и подчерта, че „не ми е житейска цел да бъда министър”. Така той коментира предстоящия вот на недоверие към правителството заради здравната политика. Дебатите по вота в парламента ще се проведат в сряда, 17 февруари. Той е внесен от БСП, ДПС и няколко независими депутати.

„Нещата не опират до моята оставка, а до това дали това са добри ходове и хората имат по-добър достъп до здравеопазването”, коментира Москов.

И добави, че оставката му се иска още от десетия ден на кабинета и „сега продължават, защото ги боли”.

„Имат ли малко чувство за срам тези хора? 95 процента от тях управляваха здравеопазването през последните 40 години. Е, добре ли е здравеопазването?”, попита министърът.

Според него „целенасоченото разграбване на системата” заслужава много по-тежка квалификация. Той коментира и точка по точка мотивите за вота на недоверие.

„В момента системата е лечение за бедни или за богати”, каза Москов.

И представи нови данни от предстоящия рамков договор. В него са предвидени 630 000 направления повече, над пет милиона бройки нови изследвания в доболничната помощ. Увеличават се и профилактичните прегледи на децата с 240 хиляди предварително заплатени.

„Ето по този начин държавата, касата и правителството ще ограничат вашия достъп до здравеопазване”, иронично каза министърът.

И определи мотивите на вота като епитети. Той за първи път виждал вот на недоверие „с елемент на литературен разказ”. А вотът заслужавал по-сериозна аргументация от посочената.

„Аз казах какво правим тези. Тези хора (внеслите вота) са същите, които 30-40 години ви обясняваха как трябва да изглежда тази система. Ако сте доволни от нея – слушайте тези хора. Ако не сте – нека я променим заедно”, допълни министърът.

И обяви, че в системата на здравеопазването за първи път има човек, който не се прекланя пред икономически интереси.

На въпрос на зрител на бТВ за „събирането на пръстови отпечатъци”, д-р Москов поясни, че никой по никакъв начин няма да събира подобна база данни.

„Системата генерира еднопосочно вашия уникален код, свързан с вашето ЕГН и код в НАП”, каза той.

Според него тезата, че ще се събира лична информация на гражданите, е дело на лобисти.

„Има ли нужда от такава система? Да, за да може вие като ползвател на тази услуга да разрешите на държавата да плати от ваше име, което в момента не винаги е така”, попита той.

И поясни, че в системата е предвидено и „дърво на свързаностти”, според което близки могат да купуват лекарствата на свои болни роднини. Това ще важи и за отдалечени села, в които кметът купува медикаменти на жителите, например. Планирало се също изграждането на система от мобилни аптеки.

А попитан дали ще се закриват болници, отговори така:

„Няма закриване на клиники по инвазивна кардиология и никой не го предвижда. Няма закриване на онкологии и никой не го предвижда. Няма закриване на общински болници и никой не го предвижда”.

„За пореден път – няма турска ваксина в България, има същата френска ваксина, която винаги е била”, поясни отново накрая Москов. Според него „има определени политически и икономически вериги, които искат да извадят полза от този скандал”.