За седмица до 10 дни фирми на Делян Пеевски, Ирена Кръстева и депутати от ДПС са изтеглили от КТБ 113 млн. лева. Това обяви в предаването „Съботаж” на Румен Леонидов по БНР икономистката д-р Вера Ахундова от Сдружение „Ние гражданите”.

Тя припомни, че организацията има над 1000 членове и си кореспондира с над 5000 души, а целта й е да защити големи обществени групи от хора при възникването на проблеми, които не намират решение. Юристът Даниел Божилов пък припомни, че групата е възникнала, за да могат вложителите в КТБ да защитят правата си, но и много хора с други проблеми започнали да търсят съдействие от нея.

„Имало е неизвестни милионери, които ние осветихме със списъците, които извадихме преди няколко месеца на политически известните личности и свързаните с тях лица. Тази информация, която е използвана от базата данни на банката е абсолютно точна, защото показва техните суми към 31 май, буквално 20 дни преди да затворят банката, и към 31 октомври, когато е направен балансът на банката. Нещата са наистина драстични. Те показват участието на политически лица, на лица от съдебната власт и на други обществени личности”, заяви Ахундова.

ТОП 510 НА ВЛОЖИТЕЛИТЕ В КТБ

Според нея е интересно, че „много малко висши кадри и магистрати са останали към 24 октомври, което означава, че в големите цифри, които са публикувани в последните списъци, липсват тези хора, те са си изтеглили парите.”

СЪДЕБНАТА СИСТЕМА - СТРАСТНО ВЛЮБЕНА В КТБ

От сдружението са оповестили 19 сметки на 16 фирми, които се водят собственост на Ирена Кръстева.

„Към 31 май 2014 г. тези фирми са притежавали общо 87,5 млн. лв. Това е 20 дни преди затварянето на банката. На 20 юни те са притежавали по-малко от 800 000 лева. На практика, само една от фирмите е загубила 60 000 лева. Другите са останали такива, които са в рамките на минимално гарантираните. Общо 19-те фирми на тандема Пеевски–Кръстева и депутатите от ДПС, които са били в банката, са изтеглили за 1 седмица до 10 дни 113 млн. лв. от банката”, каза още икономистката.

Тя била поразена и неприятно изненадана от „доста доброто благосъстояние на хора, които са свързани с ръководители на изпълнителни агенции по евросредства.”

„По тази линия съм посочила 3 или 4 имена, които са пряко свързани и по никакъв начин не биха обяснили, според мен, освен по наследства или не знам още какво, това благосъстояние семейно”, каза Ахундова.

Според нея в банката няма „дупка” от 4 млрд. лева.

„Тези 4 милиарда са едни измислени счетоводни цифри”, смята тя.

В момента били обявени дела за около 3,6 млрд. лв. Ахундова припомни още, че обикновени служители в банката са били инкриминирани без присъда, а също, че обществото не е възприемало КТБ като пирамида, докато банката е работела.

„Банката не е пирамида, защото винаги е имала печалба  по-висока от лихвените плащания. През банката е минавало финансирането на 10% от БВП на държавата”, допълни тя и призова органите към  „абсолютно сериозна и задълбочена проверка“, изтъквайки, че обикновените фирми вложители са подложени на огромен натиск.

„КТБ, макар и опоскана, е все още доста богата”, смята икономистката. В момента от нея печелела „юридическата мафия“, защото при обявяване на несъстоятелност или атакуване на цесия, адвокатският хонорар е минимум 3% върху стойността.

СМЕТНАТА ПАЛАТА НЕ МОЖЕ ДА СВЕРИ ДЕПОЗИТИТЕ В КТБ И ДЕКЛАРИРАНИТЕ ДОХОДИ

Според Даниел Божилов в момента по случая няма нито един официален документ.

„След одитния отчет за 2013 г. нямаме нито един официален документ. Всички документи, които бяха хвърлени в пространството, експертизите на трите фирми, становищата на синдици, квестори, Управителен съвет, нямат характер на официален документ. Те нямат стойност”, каза Божилов.

И обясни, че или KPMG трябва да заверят отчета или синдиците да изберат друг одитор. В някои от докладите дори изрично е посочено, че те могат да бъдат използвани само като частна информация, а на практика онова, което сме изпратили на ЕК, са „копия от документи, които са в документооборота на държавните органи”.

„В резултат от действията на организацията вече има осъдително решение на първа инстанция за БНБ от страна на вложител с гарантиран влог заради забавяне на изплащането на сумата му”, каза още юристът.