За учудване на американските дипломати, любимка на Путин и бивша членка на Българската комунистическа партия бе излъчена като топ-кандидат за поста на генерален секретар на ООН*.

Ирина Бокова, 63, ръководител на ЮНЕСКО, културната секция на ООН, бе номинирана от българското правителство миналата седмица за наследник на Бан Ки Мун, чийто мандат приключва в края на годината.

Вашингтон и много съюзници, включително Великобритания, предполагаемо искат друг кандидат, дори друга българка: Кристалина Георгиева, комисарка на ЕС за международно сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи.

Всеки от петте постоянни членове на Съвета за сигурност има право на вето, което означава, че ще има битка.

"Ако българският премиер иска българка да бъде следващия генерален секретар на ООН, то той е избрал грешната," казва висш дипломат, член на Съвета за сигурност.

Противно на традицията, официални кандидатури ще бъдат търсени за позицията. Има натиск кандидатът да бъде жена и усещане, че е ред на Източна Европа.

Бокова, чийто баща е бил главен редактор на партийния вестник на Българската комунистическа партия ("Работническо дело" б.р.), има впечатляващо CV, но според много е разгневила Вашингтон, когато е признала като шеф на ЮНЕСКО Палестина като държава.

Тя е и един от малкото чужди дипломати, присъствали на парада на Путин по случая Деня на победата миналата година, заедно с кубинския президент Раул Кастро и китайския лидер Си Цзинпин.

Бокова е започнала кампанията си преди официалните интервюта и срещи с ключови посланици, планирани за април.

"Всеки в тези държави е трябвало да бъде комунист, или да няма кариера," казва Жан Красно, академик, който води от година кампания за жена генерален секретар. "Ако искаш източен европеец, какво друго можеш да направиш?"

Въпреки че България е избрала Бокова, вече се правят ходове за друга държава, вероятно една или повече от Балтийските държави, да номинира Георгиева, което е позволено от правилата на ООН.

Междувременно Хърватска е предложила бившия си външен министър Весна Пушич, а нейната колежка от Молдова - Наталия Герман, и литовската президентска Далиа Грибоскайте, също са окуражени да се включат.

Ако нито една източна европейка не бъде одобрена, ООН може би ще си потърси лидер другаде.

Антонио Гутереш, бивш премиер на Португалия, който бе висш комисар за бежанците до миналата година, също щял да се бори за позицията, както и колегата му от Австралия Кевин Ръд.

*Статията препечатваме от американския в. Sunday Times заради интересните коментари по отношение на българската кандидатура за генерален секретар на ООН. Подзаглавието е на редакцията.